• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Žít dlouho

Zdravě, spokojeně a prosperovat

imunita

Podpořte imunitu a zdraví svých střev (3 podzimní recepty)

4. 10. 2022 napsal Petra Langová Leave a Comment

Podzim je tu. Zkracují se dny. Venku začíná být sychravo.

Ještě stále je čas trošku podpořit svojí imunitu, aby se Vám všechny virózy, nachlazení a chřipky vyhýbaly obloukem.

Nemusíte sázet jen na léky z lékárny.

Pro svou imunitu můžete hodně udělat i tím, že se zaměříte na to, co jíte.

Právě chladnější dny jsou ideální na to si uvařit něco dobrého, co nás zahřeje.

V tomto článku najdete nejen informace o tom, jak souvisí imunita s jídlem.

Ale také 3 recepty, které mohou být inspirací co si uvařit. Klasické i trošku netradiční.

Imunita je ve střevech

Říká se, že 70 % Vaší imunity je ve střevě.

Z toho vyplývá, že jestli chcete mít dobrou imunitu, potřebujete zdravá střeva.

Ve střevě žijí kolonie bakterií a mikroorganismů, které nejenom pomáhají rozkládat jídlo, aby se do Vašeho těla dostalo vše potřebné. A vy jste tak měli dostatek energie na každodenní fungování.

Tyto bakterie a mikroorganismy také zavelí k útoku, když je potřeba zneškodnit nějakého vetřelce.

Obecně se nazývají jako střevní mikrobiom.

Každý člověk má svůj jedinečný mikrobiom, který se utváří od narození a následně ho ovlivňujeme svým životním stylem a prostředím, kde žijeme.

A vaším cílem je, aby tento mikrobiom byl co nejrozmanitější a nejsilnější.

Jeho složení i schopnosti ovlivňuje z velké části to, co jíte.

Některé potraviny a jiné látky jsou pro zdravý mikrobiom přínosem, některé ho například ničí.

Velice známé je to, že když například dostanete od lékaře antibiotika, měli byste současně s nimi začít brát i probiotika. Protože antibiotika negativně působí na střevní mikrobiom. V podstatě ho ničí.

Potraviny, které podpoří zdraví střev

Pro zdravá střeva je optimální jíst dostatek jídla, které obsahuje vlákninu. Tedy celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu.

Dále pak různá semínka a ořechy, které jsou zdrojem kvalitních tuků.

Kysané výrobky, mléčné výrobky.

Vývary z masa a kostí.

To všechno jsou potraviny, které potěší zdravé bakterie v našich střevech. A těch chceme mít co nejvíc.

Pojďme se na některé podívat podrobněji.

Houby

I houby mají pozitivní vliv na naše zdraví a imunitu.

Obsahují vitamíny D, A, B. Jsou zdrojem železa, hořčíku, fosforu, zinku a vápníku.

Jsou to silné antioxidanty, které podporují imunitní systém.

Pokud chcete posílit imunitu, zaměřte se na bedly, houby shiitake, nebo třeba hlívu ústřičnou.

Masové vývary

Vývar z masa a kostí je obrovským zdrojem vitamínů, minerálů aminokyselin a přírodního kolagenu.

Díky konzumaci vývaru tak zlepšíte své trávení, podpoříte spalování tuků, pomůžete kloubům a vazům a v neposlední řadě podpoříte svojí imunitu.

Nepoužívejte pro vývar jen maso, ale i kosti. Ty jsou totiž zdrojem vápníku, fosforu, sodíku, magnézia, draslíku, křemíku, síry. V morku kostí zase najdeme vitamíny A, K, omega 3 a 6 mastné kyseliny, železo, zinek ad.

Vývar je navíc lehce stravitelný a naše tělo z něj dokáže velice dobře využít všechny vitamíny a minerální látky.

Poctivý vývar z masa a kostí je opravdový lék.

Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou velmi důležité pro naše zdraví a žijí převážně na stěnách tlustého střeva.

Pomáhají trávit jídlo, které sníme. Mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Produkují vitamín K.

Drží na uzdě patogenní bakterie, takže jsou nezbytná pro naši imunitu.

Nacházejí se přirozeně v některých potravinách.

Konkrétně fermentovaných (kvašených) potravinách jako je například kysané zelí, kimchi, bílý jogurt s živými kulturami.

Případně můžete využít probiotika jako doplněk stravy.

Kurkuma

Další potravinou, respektive kořením, které podpoří Vaší imunitu přirozeně je kurkuma.

Toto zářivě žlutě zbarvené koření neobsahuje jen kurkumin, coby hlavní účinnou látku. Obsahuje více než 300 živin a prospěšných látek, například beta-karoten, vápník, železo, vitamín C, draslík a zinek.

Kurkuma má mimo jiné také antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky.

Je to také přírodní prebiotikum, to znamená, že podporuje růst zdravých bakterií, probiotik, v našich střevech.

Takže pro imunitu má určitě svůj přínos.

Kurkumu vždy kombinujte s černým pepřem a zázvorem. Oba totiž podpoří vstřebávání kurkumy a díky tomu z ní vytěžíte maximum.

3 recepty, které podpoří Vaší imunitu

A jak tedy pomocí jídla podpořit svojí imunitu?

Vyzkoušejte si následující recepty, které Vás v těchto sychravých dnech nejen zahřejí, ale udělají dobrou službu pro zdraví Vašich střev.

A tím pádem i pro Vaši imunitu.

Poctivý kuřecí vývar

Pořádnému poctivému vývaru se nic nevyrovná.

Nejen že zahřeje, ale také dodá tělu potřebné živiny. Vzpomeňte si třeba na nedělní oběd s babičkou. Udělala pořádný vývar, a hned bylo člověku lépe, i když na něj něco lezlo.

Každá kuchařka má svůj osvědčený recept na poctivý vývar. Samozřejmě od babičky jsou ty nejlepší 🙂

Co budete potřebovat

  • 1 kuřecí skelet
  • 1 kuřecí stehno
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky celého nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • na dozdobení libeček nebo petrželka

Jak na to

Do velkého hrnce dejte studenou vodu a vložte do ní kuřecí skelet a stehno.

Pak přidejte veškerou zeleninu a koření.

Dejte vařit. Vývar pomalu táhněte minimálně 2 hodiny, abyste dostali opravdu silný vývar. To znamená, ztlumte hořák na minimum, aby jen probublával.

Sceďte do čistého hrnce, maso ze stehna oberte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky nebo rozetřete a vložte do vývaru.

Přidejte nudle a krátce povařte. Případně si nudle připravte vedle.

Někdo zeleninu, co se vařila s vývarem, vyhazuje a dává novou. Někdo zeleninu nedává vůbec, nechává jen čistý vývar s masem a nudlemi.

Sto lidí, sto chutí.

Místo kuřecího vývaru můžete udělat slepičí nebo hovězí. U těch počítejte s delším časem vaření. Slepičí vývar potřebuje alespoň 3 hodiny, hovězí minimálně 5 hodin.

Pečený květák s kurkumou a kokosovým mlékem

Květák nemusíte jen smažit nebo dělat jako mozeček.

Zkuste si ho připravit i v této exotičtější variantě s kurkumou a kokosovým mlékem.

Získáte tak nejen skvělou a lehkou večeři, ale možná i netradiční přílohu ke kousku masa.

Co budete potřebovat

  • 1 menší květák
  • 1 lžičku oleje (můžete použít i kokosový)
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 1/2 lžičky kurkumy nebo 2 kapsle Zlatého Kurkuminu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • kousek strouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky soli

Jak na to

Dejte si předehřát troubu na 200 stupňů.

Květák rozdělte na jednotlivé růžičky. Nemusíte ho vařit, bude se Vám s ním lépe pracovat.

Nyní si připravte „marinádu“.

V pánvi si rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor, kurkumu, skořici, černý pepř, sůl a zalijte polovinou plechovky kokosového mléka. Míchejte a 2 minuty provařte.

Pak v této směsi důkladně zamíchejte jednotlivé růžičky květáku. Jde o to, aby každá růžička byla krásně obalená.

Dejte na plech pečící papír a rozložte na něj květák.

Pečte zhruba 20 minut, dokud nebude květák měkký.

Zázvorový čaj s medem a citronem

Na závěr absolutní klasika.

Nic Vás nezahřeje a nepovzbudí tak, jako zázvorový čaj s medem a citronem.

Užijete ho nejen, když na Vás „něco leze“. Je to skvělá prevence, která dodá tělu spoustu dobrých látek.

Co budete potřebovat

Na dva šálky.

  • 0,5 l vody
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 0,5 citronu s chemicky neošetřenou kůrou
  • med

Jak na to

Vodu dejte do rendlíku a přiveďte k varu.

Zázvor oloupejte, nakrájejte na co nejtenčí plátky a dejte do vroucí vody.

Vařte zhruba 10 minut.

Nechte zchladnout.

Ukrojte 2 plátky citronu a dejte stranou. Zbytek vymačkejte do čaje.

Podle chuti doslaďte medem.

Med ani citron nikdy nedávejte do horkého čaje, jinak zbytečně zničíte jejich cenné látky.

I dobré jídlo může být zdravé

Co z toho všeho plyne?

Pokud se chcete vyhnout letošní chřipkové vlně a podpořit svojí imunitu, začněte u svých střev.

Uvařte si hrnec pořádného vývaru, upečte pekáč kořenové zeleniny.

Aby bylo Vaše jídlo pestřejší, nebojte se experimentovat s kořením.

Třeba taková kurkuma se skvěle hodí při pečení zeleniny. Udělá nejen krásnou barvu, ale je plná úžasných látek pro zdraví Vašich střev.

A když přidáte kurkumu, nezapomeňte na černý pepř a zázvor.

A jaký je ten Váš osvědčený návod na posílení imunity?

 

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Recepty Štítky:houby, imunita, kurkuma, mikrobiom, probiotika

6 důvodů, proč užívat kurkumu, i když jste zdraví

14. 9. 2022 napsal Petra Langová Leave a Comment

Jste zdraví a chcete zdraví zůstat?

Pak by prevence měla být důležitou součástí Vašeho života.

Žijeme v hektické době plné stresu, neustále se na nás hrnou samé katastrofy.

Ne vždy je čas si odpočinout, zacvičit nebo alespoň zajít na procházku.

Uvařit si skvělé zdravé jídlo a dostatečně spát.

To všechno má z dlouhodobého hlediska vliv na naše zdraví.

Na první pohled nemusí být patrné, že se něco děje. Ale když se pak nemoc projeví, je už pozdě.

Prevence je vždycky ta lepší a „levnější“ varianta.

Součástí prevence může být kromě notoricky známého životního stylu i kurkuma.

Proč zrovna kurkuma?

Kurkuma, neboli indický šafrán má více než 600 potenciálních zdravotních benefitů.

Využívali ji už naši předkové před tisíci lety na různé zdravotní problémy.

A v posledních letech se dostává opět do popředí a sází na ní lidé, kteří nechtějí, pokud to jde, hned sahat po konvenčních lécích.

Nebo ji chtějí využít jako pomocníka při léčbě různých zdravotních problémů.

Má totiž opravdu široký záběr.

Můžete ji vyzkoušet, pokud:

  • trpíte dnou
  • trápí vás záněty a bolesti kloubů
  • chcete do svého jídelníčku zařadit protizánětlivé potraviny
  • chcete posílit svojí imunitu
  • potřebujete pomoci svým játrům
  • hledáte přírodní antioxidant
  • trpíte na záněty močových cest
  • nebo chcete pomoci svému trávení

Nejen u těchto zdravotních problémů můžete sáhnout po kurkumě.

Zrovna včera jsem dostala dvě krásné reference od našich zákazníků, kteří užívají Zlatý kurkumin.

Pan Dušan mi napsal:

Dobrý den paní Petro, kurkumin je opravdu naše zlato. Bez něj si manželka neumí představit fungování v běžném životě. Trpí revmatitidou a je nyní bez kortikoidů i bez injekcí. Moc děkujeme.

A napsala mi i paní Martina:

Dobrý den, děkuji za optání. Se Zlatým kurkuminem jsem spokojená. Nejvíce mi vyhovuje forma užívání. Kurkumu, jako takovou, nejsem schopna pozřít. Kapsle jsou skvělá forma.

Aniž bych se nějak snažila, váha jde pomalu dolů, což kvituji jako skvělou věc.
Jsem onkologický pacient, Zlatý kurkumin jsem zvolila hlavně pro to, abych dostala organizmus celkově do nějaké kondice. Rozhodně nemíním
s užíváním přestat.
S každé takové reference mám obrovskou radost a jen mi potvrzují, že kurkuma je opravdu nejen skvělé koření.

Není potřeba na ni spoléhat jen když bojujete s nějakou nemocí.

Je totiž skvělá i jako prevence a svůj přínos má i pro zdravého člověka. Určitě se shodneme na tom, že je lepší vždycky nemocem předcházet, než pak hasit požár když propuknou. Když to jde, samozřejmě.

A v čem tedy může být kurkuma přínosem pro zdravého člověka?

1.Kurkuma pomáhá se zdravím srdce a cév

Onemocnění srdce jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí.

Takže určitě stojí za to se o své srdce a cévy náležitě starat. Kouření, nadváha, přejídání tučnými jídly, alkohol, vysoký příjem soli našemu srdci ani cévám rozhodně neprospívají.

Pomoci může kurkuma, respektive kurkumin jako její hlavní účinná složka.

Ten pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, tuku v krvi.

Největším přínosem kurkuminu, pokud jde o srdeční onemocnění, je zlepšení funkce endotelu, to znamená výstelky krevních cév. (Zdroj: Impact Journal Aging, 2017)

2. Kurkuma prospívá zdraví mozku

Svůj přínos má kurkuma i pro mozek.

BDNF protein je v mozku zodpovědný za růst mozkových buněk, učení a paměť. Snížení hladiny tohoto proteinu může mít za následek různá onemocnění mozku. Například Alzheimerovu chorobu nebo deprese.

Ze studií vyplývá, že kurkumin obsažený v kurkumě má schopnost hladinu tohoto hormonu zvyšovat .

Zároveň kurkumin může pomoci zlepšit paměť a jeho protizánětlivé vlastnosti mohou chránit mozek před neurodegenerací. (Zdroj: The American Journal of Geriatric Psychiatry, 2018)

3. Kurkuma pomáhá žít déle a zdravěji

Chcete se ve zdraví dožít vysokého věku? Kurkuma v tom může pomoci.

Obsahuje totiž více než 300 různých sloučenin, jako jsou vitamíny a minerální látky (C, E, hořčík, vápník, draslík, niacin neboli vitamín B3), potom také známý kurkumin a další polyfenoly, ale také antioxidační flavanoidy.

A díky všem těmto látkám podporuje delší a zdravější život.

4. Kurkuma posiluje imunitu

Kurkuma má antivirové, antibakteriální, antibiotické a antioxidační účinky.

Díky tomu je skvělým pomocníkem proti běžným virózám, nachlazením a chřipkám.

Kurkuma totiž podporuje imunitní systém a díky tomu dokáže tělo lépe čelit virům a bakteriím zvenčí.

Pokud chcete teď před zimou posílit svoji imunitu, vsaďte na kurkumu. Určitě tím nic nezkazíte.

Kromě toho můžete využít další ze 7 tipů, jak posílit svoji imunitu.

5. Kurkuma podporuje zdravý metabolismus

Možná jste už o metabolismu slyšeli v souvislosti s hubnutím, respektive udržením optimální váhy.

Metabolismus v těle je odpovědný za látkovou a energetickou přeměnu živin, které potřebujeme pro své každodenní fungování. Ať už jsou to sacharidy, bílkoviny, tuky, ad.

Zjednodušeně je velice důležité, aby nám metabolismus právně fungoval, protože jedině díky tomu dostanou všechny buňky a orgány vše, co pro svůj zdravý chod potřebují.

Kurkuma může s těmito procesy pomoct a hlavně předcházet tzv. metabolickému syndromu. To je souhrn několika onemocnění, jako je obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, tukové onemocnění jater, vysoká hladina cholesterolu, ad.

Samá nebezpečná onemocnění.

6. Kurkuma pomáhá udržet správnou hladinu hormonů

A to jak ženské (estrogen), tak mužské (testosteron).

Pro ženy je to důležité v souvislosti s menopauzou, pokud plánujete mít miminko, nebo se chcete vyvarovat myomů.

Muži by to měli řešit, pokud chtějí předejít problémům s prostatou, která se s přibývajícím věkem zvětšuje a způsobuje pak nepříjemné problémy.

Kurkuma a její sloučeniny pomáhají udržet hladiny hormonů v rovnováze. Navíc je to přírodní forma, takže pro tělo přirozenější.

Žluté zlato

Co z toho všechno plyne?

Kurkuma má svůj přínos jak pro léčbu různých nemocí. Ale i pro lidi, kteří jsou zdraví.

Je to skvělý parťák pro prevenci.

Můžete si ji dopřát jako koření v asijských jídlech. Nebo si uvařit Zlaté mléko. Blíží se podzim a zima a tenhle nápoj Vás nejen skvěle zahřeje.

Nebo po ní sáhnout jako po doplňku stravy v kapslích. Ať už to bude Zlatý Kurkumin, nebo jiná varianta.

Někdo nemá rád její ostřejší kořeněnou chuť, takže kapsle jsou snadný způsob, jak ji do sebe dostat. Určitě by ale v kapsli měl být také alespoň černý pepř, který zvyšuje vstřebatelnost kurkumy. Pokud bude obsahovat i zázvor, je to zase kus lepší.

Doporučuju polykat kurkumu s jídlem, protože řada látek, která obsahuje je rozpustná v tucích. Tak ať z ní využijete maximum.

Jak to máte vy? Sázíte při prevenci na kurkumu, nebo něco jiného? Napište mi do komentářů.

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Dlouhověkost, Zdraví Štítky:imunita, kurkuma a zdravé srdce, kurkuma a zdraví mozku, metabolismus

5 důvodů, proč by kurkuma neměla chybět ve Vaší lékárně

25. 7. 2022 napsal Petra Langová Leave a Comment

Indický šafrán. Koření života. Žlutý zázvor.

To všechno jsou názvy, které jste možná slyšeli ve spojení s kurkumou.

Kurkuma je kořen rostliny Curcuma longa. Což je kvetoucí rostlina z čeledi zázvorovitých.

V čerstvém stavu se podobá zázvoru, jen jsou jednotlivé oddenky menší a mají výraznější žlutou až zlatou barvu.

Usušené oddenky se rozemelou na prášek a ten má široké využití.

V kuchyni jako koření.

V kosmetice se díky svým protizánětlivým účinkům využívá například v krémech na akné.

A v neposlední řadě našla uplatnění i v medicíně.

Indové od pradávna používají kurkumu pro léčení infekcí a dalších zdravotních problémů.

Kurkuma je v ajurvédské a čínské medicíně hojně využívaná.

Čím to, že se stala tak vyhledávanou rostlinou?

Kurkuma obsahuje mnoho rostlinných látek, ale největší zdraví prospěšné účinky má jedna skupina, kurkuminoidy. Jsou to kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin.

Kurkumin je aktivní složkou kurkumy a má silné biologické vlastnosti.

Kurkuma je v současné době asi nejvíce testovaným doplňkem stravy právě pro své zdravotní benefity. Proběhly stovky, možná tisíce studií jejích vlivů na lidské zdraví.

Studie u kurkumy odhalily více než 600 potenciálních zdravotně prospěšných účinků.

Určitě se nebudu věnovat všem.

Některé bych ale chtěla představit.

1. Kurkuma pomáhá při bolesti kloubů

Záněty kolen, bolesti kloubů. S přibývajícím věkem tyto problémy trápí hodně lidí.

Artritida se projevuje bolestí a zánětem kloubů v těle.

Bohužel přesná příčina artritidy zatím není jasná a neexistuje ani léčba jejích základních příčin.

Hlavním cílem léčby artritidy je snížit bolest kloubů. Ty jsou způsobené záněty v kloubech, svalovou námahou kloubů a každodenním opotřebením.

Pokud se neléčí, může dojít i k deformaci kloubu a nevratnému poškození.

A právě kurkuma je skvělým pomocníkem při bolestech a zánětech kloubů.

Jak konkrétně, tomu jsem se věnovala v jednom z předešlých článků.

Trápí Vás artritida? Vyzkoušejte kurkumu a zázvor

2. Kurkuma pomůže se dnou

Dna je zánětlivé onemocnění kloubů.

A velice bolestivé onemocnění.

Velice často se projevuje tak, že se jednou v noci probudíte a příšerně Vás bolí palec na noze.

Dna vzniká v důsledku hromadění kyseliny močové v krvi.

Postarat se o kyselinu močovou mají v našem těle na starosti ledviny.

Pokud je ale kyseliny močové příliš a ledviny si s ní nedokážou poradit, začnou se z ní tvořit krystaly, které se ukládají nejčastěji v ledvinách a v okolí kloubů a šlach.

A tyto sražené krystaly jsou potom příčinou záchvatů dny. Ty se projevují nejprve v menší míře a během několika dnů odezní. Pokud se ale neléčí, začnou se vracet a intervaly mezi jednotlivými záchvaty dny se začnou zkracovat.

Takže pokud chcete předcházet tomu, aby se ve Vašem těle hromadila kyselina močová, je na místě prevence.

Co všechno můžete změnit ve svém životním stylu, to najdete v článku Trpíte dnou? Kurkuma Vám může pomoci.

3. Kurkuma posiluje zdraví jater

Játra jsou největší vnitřní orgán našeho těla.

Plní více než 500 životně důležitých životních funkcí, to znamená, že bez nich nemůžeme přežít. Pokud selžou játra, je to život ohrožující stav a jediným možným řešením je transplantace.

Nepřetržitě totiž filtrují naši krev. Veškerá krev, která odchází ze žaludku a střev prochází játry. A játra z nich odstraňují toxiny.

Toxiny se do našeho těla dostávají prakticky každý den díky životnímu prostředí, alkoholu, cigaretám, ale například i z kosmetiky, čisticích prostředků nebo vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.

A proto si zaslouží naši náležitou péči. Aby stále skvěle fungovaly a plnily svojí funkci.

A právě kurkuma může játrům pomoci. Kurkuma: Jak může pomoci se zdravím jater

4. Kurkuma pomůže posílit imunitu

Silná imunita brání naše tělo před různými viry a bakteriemi.

Ty na nás útočí prakticky během celého roku, ale obecně podzim je spjatý s častými virózami a v předjaří typicky chřipkami.

I o svojí imunitu je potřeba se starat a posilovat ji.

Každý má svůj zaručený recept na posílení imunity. Někdo se rád otužuje, někdo běhá za každého počasí.

Někdo jiný se zase zajímá o to, co jí a jak to působí na jeho tělo. Někteří lidé sázejí na vitamíny. Ať už v přírodní podobě, nebo využívají různé doplňky stravy.

I kurkuma může pomoci v posílení imunity. 7 tipů, jak posílit svojí imunitu

5. Kurkuma prospívá zdravému trávení

Nafouklé břicho, nevolnost, plynatost, zácpa nebo naopak průjem. Ale třeba i pálení žáhy.

S tím se setkáváme zcela běžně. Většinou stačí na pár dní upravit stravovací režim a vše se vrátí do normálu.

Pokud tyto problémy jsou ale dlouhodobé, je určitě potřeba vždycky vyhledat lékaře, zjistit příčinu a zahájit vhodnou léčbu.

Pokud rádi řešíte věci preventivně, tak i celkový životní styl včetně jídla a pohybu mají na trávení významný vliv.

A i s trávením Vám může kurkuma pomoci. Jak si případně přirozeně zlepšit trávení najdete v článku 10 tipů, jak přirozeně zlepšit trávení.

Nejčastější dotazy k dávkování a užívání

Jaké nejčastější dotazy v souvislosti s užíváním kurkumy dostávám?

V kterou denní dobu kurkumu užívat?

Tohle je hodně individuální.

Někdo si vezme kurkumu hned ráno, aby zahájili svůj den „zdravě“.

Jiní lidé si ji zase vezmou raději večer, před spaním. Mají pocit, že ji tělo během spánku více využije, když probíhají různé regenerační procesy.

Neexistují studie, které by daly jednoznačnou odpověď, která varianta je lepší.

Takže vyzkoušejte obě varianty a po které se budete cítit lépe, u té zůstaňte.

Nalačno nebo s jídlem?

Tady je to jednoznačné.

Určitě s jídlem.

Protože jídlo obsahuje tuky, které jsou důležité pro správné vstřebání kurkumy.

Zároveň předejdete tomu, že byste mohli mít po spolknutí na lačno podrážděný žaludek.

Beru nějaké léky, mohu si vzít kurkumu?

Každý, kdo užívá léky na závažné choroby, by se měl vždy poradit se svým lékařem.

Kurkuma může totiž zvyšovat účinnost předepsaných léků. Týká se to hlavně léků na snížení srážlivosti krve, léků snižujících úroveň cukru v krvi.

Kolik kurkumy můžu za den sníst?

Studie, které proběhly, jako bezpečnou dávku udávají 500 – 2000 mg denně.

Je to množství extraktu kurkumy, která obsahuje vyšší koncentraci kurkuminu, než běžné koření.

Zároveň je důležité kurkumu doplnit alespoň černým pepřem a ideálně i zázvorem. Protože to jsou látky, které zajišťují lepší vstřebatelnost kurkumy.

Za jak dlouho začne kurkuma fungovat?

Tohle zase nelze jednoznačně říct. Záleží na mnoha okolnostech a hlavně důvodu, proč kurkumu užíváte.

Kurkuma začne ve Vašem těle působit prakticky okamžitě. Ale Vy to nemusíte hned na první pohled pozorovat.

Například pokud užíváte kurkumu preventivně, tak její pozitivní účinky na zdraví nejsou na první pohled patrné. A její výhody pocítíte až později.

Pokud ji chcete použít na bolest jako analgetikum, tak úleva by měla přijít po několika minutách.

Když ji užíváte například na nějaký chronický zánět, bolesti kloubů, artritidu, tak to trvá zhruba 4- 8 týdnů pravidelného užívání.

Kromě toho záleží také na mnoha dalších faktorech. Na tom, jak jste staří, jak jste aktivní, jestli máte optimální váhu nebo nadváhu, jestli užíváte nějaké léky a obecně na Vašem zdravotním stavu.

Je možné se kurkumou předávkovat?

Předávkovat se můžete čímkoliv, třeba i čokoládou 🙂

Proběhla řada studií, které řešily jaké množství kurkumy je pro člověka ještě nezávadné a kolik už je za hranou.

A nelze jednoznačně říct, jaké množství už je pro člověka nebezpečné.

Krátkodobé zvýšení doporučené dávky může být přínosné hlavně v akutní fázi nějakého problému. Například zánětu.

Nicméně se nedoporučuje toto praktikovat dlouhodobě.

V současné době není k dispozici dostatek údajů k potvrzení bezpečnosti nebo snášenlivosti vysokých dávek po delší dobu.

Takže ano, kurkumou se můžete „předávkovat“, ale pokud jste zdravý člověk, maximálně se to projeví ve formě zažívacích potíží.

Rozhodně to neberte jako návod proto, zvyšovat neúměrně doporučené dávky dlouhodobě.

Uvařte si Zlaté mléko

Nechutná Vám kurkuma jako koření?

Uvařte si Zlaté mléko. Můžete si do něj totiž přidat například med nebo skořici

Tady je 12 důvodů, proč by se šálek Zlatého mléka měl pravidelně objevovat na Vašem stole.

  1. Je doslova nabité antioxidanty
  2. Pomáhá snižovat záněty a bolesti kloubů
  3. Je skvělou prevencí srdečních chorob
  4. Pomáhá snižovat cukr v krvi
  5. Pomáhá zlepšit paměť
  6. Je skvělou prevencí rakoviny
  7. Postará se o lepší pleť
  8. Má antibakteriální účinky
  9. Budete se Vám lépe trávit
  10. Obsahuje vápník a vitamín D
  11. Pomáhá detoxikovat tělo
  12. Je to skvělý pomocník při hubnutí

Recept a postup přípravy Zlatého mléka najdete v článku Zlaté mléko a jeho benefity pro naše zdraví

Sečteno a podtrženo

Kurkuma pozitivně působí na řadu zdravotních neduhů.

Dneska jsem se věnovala pěti z nich, u kterých má kurkuma svůj přínos.

Nevycházím jen ze studií a obecných informací o kurkumě. Ale hlavně na základě zpětné vazby našich zákazníků, kteří kurkumu používají nejen na bolavá kolena, záněty, ale pomáhá jim třeba i zlepšit trávení, posílit imunitu a přečkat období chřipek bez úhony.

Proto si myslím, že by neměla chybět ve Vaší „lékárně“.

A čím pomohla kurkuma Vám?

Napište své zkušenosti ať už pozitivní nebo negativní do komentářů níže 🙂

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Zdraví Štítky:bolesti kloubů, dna, imunita, kurkuma, trávení, zdravá játra

7 tipů jak posílit svoji imunitu

11. 7. 2022 napsal Petra Langová Leave a Comment

Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě.

To je trefné přirovnání i pro náš imunitní systém.

Podzim je období častých viróz a různých respiračních onemocnění.

Pokud je naše imunita v kondici, dokáže si s většinou z nich poradit.

A takové onemocnění se Vám buď úplně vyhne. Nebo ho zvládnete za pár dní s pomocí horkého závorového čaje s medem a citronem.

Podzim je sice ještě daleko, ale už teď je potřeba svou imunitu posilovat.

Protože nějaký čas trvá, než se to projeví.

Vlastně posilování imunity byste se měli věnovat průběžně během celého roku.

A tak je super, když si zažijete některý z následujících tipů.

Nenásilnou formou a zcela přirozeně svůj organismus připravíte na útoky virů a bakterií.

Posilování imunity je důležité i pro starší lidi, protože s přibývajícím věkem se bohužel imunita zhoršuje. A starší lidé jsou díky tomu náchylnější k virózám a dalším respiračním onemocněním.

1. Otužujte se

Otužování zažívá v poslední době velký boom. Hlavně v období první pandemie koronaviru se roztrhl pytel s lidmi, kteří se začali otužovat. A doslova zahltili sociální sítě fotkami a videi, jak se uprostřed zimy koupají v rybnících, řekách a přehradách.

Je pravda, že už řada studií prokázala, že otužování má pozitivní vliv na naši imunitu. Při otužování jde totiž o krátkodobou stresovou situaci pro naše tělo. Zvýší se při něm krevní oběh, vyplaví se z těla toxiny. A tělo se pak daleko lépe vyrovná s případnými viry.

Otužování není jen o koupání v zimě v rybníku.

Otužovat se můžete i tak, že si každý den ráno dáte studenou sprchu. Nebo večer. To je jedno.

Nebo naopak můžete vyrazit do sauny. Tam také tělo zažije šok v podobě toho, že nejprve jste v horkém prostředí a pak se prudce zchladíte v nějaké nádrži nebo ve sprše.

Máte tedy na výběr, která varianta otužování je pro Vás nejpřirozenější a zvládnete ji provozovat pravidelně. Jako součást své každodenní rutiny.

2. Udržujte svá střeva zdravá

Lékaři se domnívají, že asi 80% naší imunity se nachází ve střevech. Střevní bakterie pomáhají tvořit imunitu.

Je tedy důležité co jíte. Výběr správných potravin pomáhá Vašim střevům se udržovat v dobré kondici a to má vliv na Váš imunitní systém.

Zaměřte se na protizánětlivé potraviny, a potraviny plné antioxidantů.

Nezapomínejte ani na ovoce, zeleninu a luštěniny. To jsou potraviny bohaté na vlákninu, která pomáhá čistit játra od usazených škodlivin.

Pravidelně zařazujte do svého jídelníčku tzv. probiotika. Pokud možno je získejte z přirozených potravin jako je kyselé zelí, fermentovaná zelenina, bílý jogurt nebo třeba kefír.

Důležité je užívání probiotik po antibiotické léčbě. To znamená, že pokud musíte brát antibiotika, současně s nimi začněte brát i probiotika a berte je alespoň dalších 14 dní po dobrání antibiotik. Ta totiž negativně působí právě na střevní bakterie.

Naopak úplně se snažte vyhnout vysoce průmyslově zpracovaných potravinám. Ty škodí nejen našim střevům, ale mají negativní vliv na naše zdraví obecně.

3. Pravidelně se hýbejte

Sport má obecně pozitivní vliv na naše zdraví. A tedy i na Váš imunitní systém.

Ale pozor, bavíme se o mírném cvičení. Příliš náročné může naopak Váš imunitní systém oslabit.

Zařaďte tedy do svého programu alespoň 3x týdně běhání, chůzi, jízdu na kole, nebo si jděte zaplavat.

Při sportu totiž Vaše tělo uvolňuje tzv. hormony štěstí. Serotonin a dopamin.

A Vy nebudete ve stresu.

Dlouhodobý stres zdravým střevům neprospívá.

Navíc díky pravidelnému pohybu si udržíte optimální váhu. Což je skvělé i pro Vaše střeva.

4. Dostatečně a kvalitně spěte

Dostatek kvalitního spánku je nesmírně důležitý pro  naše zdraví.

Během spánku totiž dochází k regeneraci nejen tělesných sil, ale i duševních.

Ukládají se nám do paměti nové vědomosti, které jsme ten den nebyli.

Nedostatkem kvalitního spánku náš organismus trpí. A s ním i imunitní systém.

Dopřejte si tedy každý den alespoň 8 hodin spánku a dodržujte správnou spánkovou hygienu.

5. Nepijte nadměrně alkohol

Alkohol je toxin. Je to jed pro tělo, které se ho musí zpracovat a vyloučit s těla.

V ten okamžik je organismus oslabený a náchylnější k virům a bakteriím.

Když tedy budete nadměrně pít alkohol, oslabíte tím svoji imunitu.

Alkohol navíc dehydratuje organismus, což také neprospívá jeho zdraví. Společně s tekutinami odvádí i vitamíny a minerální látky. Takže pokud se na jedné straně snažíte dodržovat vyvážený jídelníček a na druhé straně holdujete alkoholu, jste sami proti sobě.

6. Doplňte důležité vitamíny

Pro naši imunitu je nejdůležitějších těchto šest vitamínů a minerálů.

  • vitamín B6
  • vitamín C
  • vitamín E
  • vitamín D
  • hořčík
  • zinek

Nemusíte hned sahat po doplňcích stravy, pokud budete jíst vyváženou stravu, která tyto vitamíny a minerály přirozeně obsahuje.

Vitamín B6 najdete například v banánech, bramborech se slupkou, kuřecím mase, játrech, droždí, makrele.

Vitamín C najdete v šípkách, černém rybízu, citrusech, kiwi, rajčatech nebo brokolici.

Vitamín E zase obsahují slunečnicová semínka, slunečnicový olej, mandle.

Vitamín D najdete v tučných rybách, houbách, vejcích.

Hořčík najdete například v luštěninách, ořechách, semínkách, avokádu a zelené listové zelenině.

Zinek můžete přirozeně doplnit z jater, tmavého masa, mléka, žloutků, ale i mořských plodů, hlavně ústřic.

7. Vyzkoušejte kurkumu

Kurkuma, nebo také indický šafrán je úžasná potravina, která má pro Vaše tělo pozitivní účinky.

V syrovém stavu je podobná kořeni zázvoru. Jednotlivé plody jsou ale menší.

Z kurkumy se používá její oddenek, kořen. Ten se usuší a rozemele na prášek.

Kurkumu využívali už naši předkové, hlavně v čínské a ajurvédské medicíně.

Studie prokázaly více než 600 potenciálních zdravotně prospěšných účinků.

  • Je protizánětlivá
  • Pomáhá se záněty kloubů
  • Zlepšuje trávení
  • Pomáhá snižovat cholesterol
  • Pomáhá s prevencí proti závažným chorobám, jako je rakovina, diabetes nebo Alzheimerova nemoc.

A to rozhodně není všechno.

Kurkuma má antivorové, antibakteriální, antibiotické a antioxidační účinky.

Díky tomu je skvělým pomocníkem proti běžným virózám, nachlazením a chřipkám.

Kurkuma totiž podporuje imunitní systém a díky tomu dokáže tělo lépe čelit virům a bakteriím zvenčí.

Jestli chcete vědět o téhle úžasné potravině víc, podívejte se na náš velký přehled.

Silná imunita je velice důležitá

Imunita není jeden orgán, na který se zaměříte a jste v pohodě.

Udržovat silnou imunitu znamená udržovat celý komplexní systém, který se skládá z různých oblastí, a všechny na ní mají vliv.

Ať už je to strava, kterou jíme. Která obsahuje dostatek kvalitních bílkovin, ovoce, zeleniny, luštěnin, zdravých tuků. A díky tomu tělo dostává potřebné vitamíny a minerály.

Je to o dostatku pohybu, díky kterému si ve spolupráci s kvalitní stravou udržujete optimální váhu.

Je to o vyhýbání se stresu.

O dostatku spánku, díky kterému tělo pak dokáže odolávat nepříznivým situacím.

Je to o tom, že posilujeme tělo jako takové například otužováním.

Takže to není o tom, že si vezmete jednu pilulku a máte vystaráno. Je to o zdravém životním stylu. Který zahrnuje, jak jsem si nedávno uvědomila, i zdravé dýchání.

Na druhou stranu pokud tohle všechno zvládnete, tak budete mít silnou imunitu a ta Vám to vrátí v té podobě, že Vás neskolí první vir nebo jiná bakterie, která půjde kolem 🙂

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Zdraví Štítky:imunita, kurkuma

© 2023 · Všechna práva vyhrazena
Clipsan s.r.o., Dominikánská 6, 301 00 Plzeň
Ochrana osobních údajů