• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Žít dlouho

Zdravě, spokojeně a prosperovat

trávení

5 důvodů, proč by kurkuma neměla chybět ve Vaší lékárně

25. 7. 2022 napsal Petra Langová Leave a Comment

Indický šafrán. Koření života. Žlutý zázvor.

To všechno jsou názvy, které jste možná slyšeli ve spojení s kurkumou.

Kurkuma je kořen rostliny Curcuma longa. Což je kvetoucí rostlina z čeledi zázvorovitých.

V čerstvém stavu se podobá zázvoru, jen jsou jednotlivé oddenky menší a mají výraznější žlutou až zlatou barvu.

Usušené oddenky se rozemelou na prášek a ten má široké využití.

V kuchyni jako koření.

V kosmetice se díky svým protizánětlivým účinkům využívá například v krémech na akné.

A v neposlední řadě našla uplatnění i v medicíně.

Indové od pradávna používají kurkumu pro léčení infekcí a dalších zdravotních problémů.

Kurkuma je v ajurvédské a čínské medicíně hojně využívaná.

Čím to, že se stala tak vyhledávanou rostlinou?

Kurkuma obsahuje mnoho rostlinných látek, ale největší zdraví prospěšné účinky má jedna skupina, kurkuminoidy. Jsou to kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin.

Kurkumin je aktivní složkou kurkumy a má silné biologické vlastnosti.

Kurkuma je v současné době asi nejvíce testovaným doplňkem stravy právě pro své zdravotní benefity. Proběhly stovky, možná tisíce studií jejích vlivů na lidské zdraví.

Studie u kurkumy odhalily více než 600 potenciálních zdravotně prospěšných účinků.

Určitě se nebudu věnovat všem.

Některé bych ale chtěla představit.

1. Kurkuma pomáhá při bolesti kloubů

Záněty kolen, bolesti kloubů. S přibývajícím věkem tyto problémy trápí hodně lidí.

Artritida se projevuje bolestí a zánětem kloubů v těle.

Bohužel přesná příčina artritidy zatím není jasná a neexistuje ani léčba jejích základních příčin.

Hlavním cílem léčby artritidy je snížit bolest kloubů. Ty jsou způsobené záněty v kloubech, svalovou námahou kloubů a každodenním opotřebením.

Pokud se neléčí, může dojít i k deformaci kloubu a nevratnému poškození.

A právě kurkuma je skvělým pomocníkem při bolestech a zánětech kloubů.

Jak konkrétně, tomu jsem se věnovala v jednom z předešlých článků.

Trápí Vás artritida? Vyzkoušejte kurkumu a zázvor

2. Kurkuma pomůže se dnou

Dna je zánětlivé onemocnění kloubů.

A velice bolestivé onemocnění.

Velice často se projevuje tak, že se jednou v noci probudíte a příšerně Vás bolí palec na noze.

Dna vzniká v důsledku hromadění kyseliny močové v krvi.

Postarat se o kyselinu močovou mají v našem těle na starosti ledviny.

Pokud je ale kyseliny močové příliš a ledviny si s ní nedokážou poradit, začnou se z ní tvořit krystaly, které se ukládají nejčastěji v ledvinách a v okolí kloubů a šlach.

A tyto sražené krystaly jsou potom příčinou záchvatů dny. Ty se projevují nejprve v menší míře a během několika dnů odezní. Pokud se ale neléčí, začnou se vracet a intervaly mezi jednotlivými záchvaty dny se začnou zkracovat.

Takže pokud chcete předcházet tomu, aby se ve Vašem těle hromadila kyselina močová, je na místě prevence.

Co všechno můžete změnit ve svém životním stylu, to najdete v článku Trpíte dnou? Kurkuma Vám může pomoci.

3. Kurkuma posiluje zdraví jater

Játra jsou největší vnitřní orgán našeho těla.

Plní více než 500 životně důležitých životních funkcí, to znamená, že bez nich nemůžeme přežít. Pokud selžou játra, je to život ohrožující stav a jediným možným řešením je transplantace.

Nepřetržitě totiž filtrují naši krev. Veškerá krev, která odchází ze žaludku a střev prochází játry. A játra z nich odstraňují toxiny.

Toxiny se do našeho těla dostávají prakticky každý den díky životnímu prostředí, alkoholu, cigaretám, ale například i z kosmetiky, čisticích prostředků nebo vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.

A proto si zaslouží naši náležitou péči. Aby stále skvěle fungovaly a plnily svojí funkci.

A právě kurkuma může játrům pomoci. Kurkuma: Jak může pomoci se zdravím jater

4. Kurkuma pomůže posílit imunitu

Silná imunita brání naše tělo před různými viry a bakteriemi.

Ty na nás útočí prakticky během celého roku, ale obecně podzim je spjatý s častými virózami a v předjaří typicky chřipkami.

I o svojí imunitu je potřeba se starat a posilovat ji.

Každý má svůj zaručený recept na posílení imunity. Někdo se rád otužuje, někdo běhá za každého počasí.

Někdo jiný se zase zajímá o to, co jí a jak to působí na jeho tělo. Někteří lidé sázejí na vitamíny. Ať už v přírodní podobě, nebo využívají různé doplňky stravy.

I kurkuma může pomoci v posílení imunity. 7 tipů, jak posílit svojí imunitu

5. Kurkuma prospívá zdravému trávení

Nafouklé břicho, nevolnost, plynatost, zácpa nebo naopak průjem. Ale třeba i pálení žáhy.

S tím se setkáváme zcela běžně. Většinou stačí na pár dní upravit stravovací režim a vše se vrátí do normálu.

Pokud tyto problémy jsou ale dlouhodobé, je určitě potřeba vždycky vyhledat lékaře, zjistit příčinu a zahájit vhodnou léčbu.

Pokud rádi řešíte věci preventivně, tak i celkový životní styl včetně jídla a pohybu mají na trávení významný vliv.

A i s trávením Vám může kurkuma pomoci. Jak si případně přirozeně zlepšit trávení najdete v článku 10 tipů, jak přirozeně zlepšit trávení.

Nejčastější dotazy k dávkování a užívání

Jaké nejčastější dotazy v souvislosti s užíváním kurkumy dostávám?

V kterou denní dobu kurkumu užívat?

Tohle je hodně individuální.

Někdo si vezme kurkumu hned ráno, aby zahájili svůj den „zdravě“.

Jiní lidé si ji zase vezmou raději večer, před spaním. Mají pocit, že ji tělo během spánku více využije, když probíhají různé regenerační procesy.

Neexistují studie, které by daly jednoznačnou odpověď, která varianta je lepší.

Takže vyzkoušejte obě varianty a po které se budete cítit lépe, u té zůstaňte.

Nalačno nebo s jídlem?

Tady je to jednoznačné.

Určitě s jídlem.

Protože jídlo obsahuje tuky, které jsou důležité pro správné vstřebání kurkumy.

Zároveň předejdete tomu, že byste mohli mít po spolknutí na lačno podrážděný žaludek.

Beru nějaké léky, mohu si vzít kurkumu?

Každý, kdo užívá léky na závažné choroby, by se měl vždy poradit se svým lékařem.

Kurkuma může totiž zvyšovat účinnost předepsaných léků. Týká se to hlavně léků na snížení srážlivosti krve, léků snižujících úroveň cukru v krvi.

Kolik kurkumy můžu za den sníst?

Studie, které proběhly, jako bezpečnou dávku udávají 500 – 2000 mg denně.

Je to množství extraktu kurkumy, která obsahuje vyšší koncentraci kurkuminu, než běžné koření.

Zároveň je důležité kurkumu doplnit alespoň černým pepřem a ideálně i zázvorem. Protože to jsou látky, které zajišťují lepší vstřebatelnost kurkumy.

Za jak dlouho začne kurkuma fungovat?

Tohle zase nelze jednoznačně říct. Záleží na mnoha okolnostech a hlavně důvodu, proč kurkumu užíváte.

Kurkuma začne ve Vašem těle působit prakticky okamžitě. Ale Vy to nemusíte hned na první pohled pozorovat.

Například pokud užíváte kurkumu preventivně, tak její pozitivní účinky na zdraví nejsou na první pohled patrné. A její výhody pocítíte až později.

Pokud ji chcete použít na bolest jako analgetikum, tak úleva by měla přijít po několika minutách.

Když ji užíváte například na nějaký chronický zánět, bolesti kloubů, artritidu, tak to trvá zhruba 4- 8 týdnů pravidelného užívání.

Kromě toho záleží také na mnoha dalších faktorech. Na tom, jak jste staří, jak jste aktivní, jestli máte optimální váhu nebo nadváhu, jestli užíváte nějaké léky a obecně na Vašem zdravotním stavu.

Je možné se kurkumou předávkovat?

Předávkovat se můžete čímkoliv, třeba i čokoládou 🙂

Proběhla řada studií, které řešily jaké množství kurkumy je pro člověka ještě nezávadné a kolik už je za hranou.

A nelze jednoznačně říct, jaké množství už je pro člověka nebezpečné.

Krátkodobé zvýšení doporučené dávky může být přínosné hlavně v akutní fázi nějakého problému. Například zánětu.

Nicméně se nedoporučuje toto praktikovat dlouhodobě.

V současné době není k dispozici dostatek údajů k potvrzení bezpečnosti nebo snášenlivosti vysokých dávek po delší dobu.

Takže ano, kurkumou se můžete „předávkovat“, ale pokud jste zdravý člověk, maximálně se to projeví ve formě zažívacích potíží.

Rozhodně to neberte jako návod proto, zvyšovat neúměrně doporučené dávky dlouhodobě.

Uvařte si Zlaté mléko

Nechutná Vám kurkuma jako koření?

Uvařte si Zlaté mléko. Můžete si do něj totiž přidat například med nebo skořici

Tady je 12 důvodů, proč by se šálek Zlatého mléka měl pravidelně objevovat na Vašem stole.

  1. Je doslova nabité antioxidanty
  2. Pomáhá snižovat záněty a bolesti kloubů
  3. Je skvělou prevencí srdečních chorob
  4. Pomáhá snižovat cukr v krvi
  5. Pomáhá zlepšit paměť
  6. Je skvělou prevencí rakoviny
  7. Postará se o lepší pleť
  8. Má antibakteriální účinky
  9. Budete se Vám lépe trávit
  10. Obsahuje vápník a vitamín D
  11. Pomáhá detoxikovat tělo
  12. Je to skvělý pomocník při hubnutí

Recept a postup přípravy Zlatého mléka najdete v článku Zlaté mléko a jeho benefity pro naše zdraví

Sečteno a podtrženo

Kurkuma pozitivně působí na řadu zdravotních neduhů.

Dneska jsem se věnovala pěti z nich, u kterých má kurkuma svůj přínos.

Nevycházím jen ze studií a obecných informací o kurkumě. Ale hlavně na základě zpětné vazby našich zákazníků, kteří kurkumu používají nejen na bolavá kolena, záněty, ale pomáhá jim třeba i zlepšit trávení, posílit imunitu a přečkat období chřipek bez úhony.

Proto si myslím, že by neměla chybět ve Vaší „lékárně“.

A čím pomohla kurkuma Vám?

Napište své zkušenosti ať už pozitivní nebo negativní do komentářů níže 🙂

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Zdraví Štítky:bolesti kloubů, dna, imunita, kurkuma, trávení, zdravá játra

10 tipů jak přirozeně zlepšit trávení

18. 7. 2022 napsal Petra Langová Leave a Comment

Každý z nás už se v životě setkal s tím, že měl nějaký problém s trávením.

Nafouklé břicho, nevolnost, plynatost, zácpa nebo naopak průjem. Ale třeba i pálení žáhy.

Pokud je to občas a víte, proč se to stalo, je to v pořádku.

Většinou stačí dát si den nebo dva dietnější režim a zažívání se zlepší.

Dlouhotrvající stav je ale potřeba vždycky konzultovat s lékařem a zahájit odpovídající léčbu.

Těmto stavům jde ale většinou přecházet díky vhodně nastavenému životnímu stylu.

Pojďme se podívat na 10 tipů, jak naprosto přirozeně problémům s trávením předcházet.

1.Vyhýbejte se vysoce zpracovaným potravinám

Správná strava je alfou a omegou zdravého trávení.

Naučte se jíst skutečné jídlo bez zbytečných barviv, glutamátu, soli, cukru, různých zahušťovadel, dochucovadel, konzervantů a dalších „dobrot“, kterými jsou mnohé vysoce zpracované potraviny napěchované.

Jezte jídlo ze základních surovin, které bude obsahovat kvalitní bílkoviny, cukry a zdravé tuky. Čerstvé ovoce a zeleninu.

Všechny ty dochucovadla, konzervanty, ztužené tuky a další přidané látky nejsou pro Vaše zdraví vůbec dobré.

Vedou k zánětlivým onemocněním střev a a dalším autoimunitním onemocněním.

Řada potravin je navíc slazena umělými sladidly, které mohou způsobit problémy se zažíváním.

2. Jezte dostatek vlákniny

Vláknina má pro naše zdraví  zásadní význam.

Reguluje funkci střev.

Běžný zdravý člověk by měl za den sníst 30 g vlákniny. To je optimální stav.

Strava s vysokým obsahem vlákniny je spojována se sníženým rizikem trávicích stavů, včetně vředů, refluxu, hemoroidů, divertikulitidy. (Zdroj: Nutrition Reviews, 2009)

Existuje rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina.

Rozpustná vláknina na sebe při průchodu trávicím traktem naváže velké množství vody a jak prochází střevem, postupně je zpracovávaná. Je živnou půdou pro zdravé bakterie a tudíž působí jako prebiotikum (nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry).

Nerozpustnou vlákninu najdeme v luštěninách, ovesných otrubách, ořechách a dalších semínkách, nebo v luštěninách.

Nerozpustná vláknina působí jako kartáč na naše střeva a zbavuje jich usazených škodlivin. Nerozpustnou vlákninu najdeme například v zelenině, celozrnných obilninách a pšeničných otrubách.

Jedno důležité upozornění u vlákniny. Pokud jste dosud nebyli zvyklí jíst tolik vlákniny, tak nezapomeňte zvýšit svůj pitný režim. Jinak si koledujete o zácpu.

Vláknina proto, aby správně prošla trávicím systémem potřebuje dostatek tekutin.

3. Dostatečně pijte

Pokud málo pijete, riskujete mimo jiné i zácpu.

Kolik je optimální množství tekutin?

To je hodně individuální a je to závislé od toho, kde pracujete a jak jste aktivní.

Pokud pracujete v teplém prostředí, tak určitě za den potřebujete vypít víc tekutin, než když někdo sedí v klimatizované kanceláři.

Stejně tak při sportu je potřeba zvýšit příjem tekutin.

Běžně ale počítejte zhruba s 1,5 – 2 litry vody, neslazeného bylinného čaje nebo jiného bezkofeinového nápoje. Vysoký obsah vody má například i některé ovoce a zelenina. Okurky, cukety, rajčata, meloun, broskve ad. Nebo pokud si dáte polévku.

To všechno se do přijatých tekutin započítává.

4. Vybírejte si zdravé tuky

Dostatečné množství zdravých tuků také pomáhá Vašemu trávení. Navíc v tucích jsou rozpustné některé důležité vitamíny, takže pokud chcete z jídla získat maximum živin, i tuky jsou pro tělo nesmírně důležité.

Tedy ty správné a zdravé tuky. Například omega 3 mastné kyseliny.

Některé studie ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny mohou snížit riziko vzniku zánětlivých onemocnění střev. Jako je ulcerózní kolitida nebo Kronova choroba. (Zdroj: Gut, 2014)

6. Zbytečně se nestresujte

Stres negativně ovlivňuje nejen Vaše zdraví, ale i trávení.

Možná už jste zažili situaci, že před nějakou důležitou zkouškou nebo jinou životní situací jste byli ve stresu. A v ten okamžik jste neměli na jídlo ani pomyšlení. Případně se Vám udělalo nevolno.

Pokud je totiž tělo ve stresu, tak nefunguje správně trávení.

Stejně tak pokud máte hektické zaměstnání, nemáte čas se v klidu najíst. Jídlo do sebe jen „naházíte“ a ve výsledku Vám to neudělá dobře od žaludku.

7. Dostatečně žvýkejte a jezte pomalu

Tohle souvisí s předchozím bodem. Pokud máte hektický režim, nebo se prostě jen nedokážete sednout v klidu k jídlu, tak to není dobře.

Při jídle byste se měli soustředit jen na jídlo. Nečíst si u toho noviny, neprojíždět účty na sociálních sítích.

Ale v klidu se najíst. Jídlo dostatečně rozžvýkat. Díky tomu si s ním pak Váš trávicí trakt lépe poradí.

8. Nezapomeňte se hýbat

To, že pohyb pomáhá Vašemu zdraví je bez debat.

Tím pádem má pozitivní vliv i na trávení.

Určitě to není o tom, že se hned po jídle vrhnete na sport, to byste si moc nepomohli.

Ale například když to přeženete s jídlem na nějaké oslavě, krátká procházka Vám pomůže snadněji vytrávit.

Navíc pokud budete pravidelně sportovat, udržíte si zdravou váhu a to ve výsledku pomůže i Vašemu trávení.

9. Vyhýbejte se alkoholu a cigaretám

Nadměrné pití alkoholu a kouření neblaze působí i na trávení.

Narušuje fungování trávicího systému a může vést k různým nemocem.

Nadměrné pití alkoholu může vést ke krvácení v trávicím traktu.

Alkohol je také spojován se zánětlivými onemocněními střev, prosakováním střev a škodlivými změnami střevních bakterií. (Zdroj: Alkohol Research, 2015)

Kouření je zase spojováno s vyšším rizikem refluxu, pálením žáhy, žaludečními vředy a zánětlivým onemocněním střev.

10. Podpořte zdraví střev

Fermentované potraviny

Jedná se o kvašené potraviny, které díky fermentaci dodávají tělu bakterie, které střeva potřebují pro správnou činnost. Navíc podporují imunitu, takže nejsou přínosem jen pro naše střeva, ale celkově pro naší imunitu.

Mezi nejznámější fermentované potraviny patří kysané zelí, kysaná zelenina kimchi, kefír. Ale třeba i kváskový chléb.

Probiotika

Probiotika jsou kultury mikroorganismů, které pomáhají při trávení, zlepšují imunitu a ničí pro tělo nezdravé bakterie.

Najdeme je třeba ve fermentovaných potravinách.

Nebo ve formě potravinových doplňků.

Je dobré je nasadit společně s antibiotickou léčbou, protože ta naopak ty prospěšné bakterie ve střevech ničí.

Zinek

Zinek je minerál, který naše tělo nedokáže vyrobit. A přesto ho potřebuje pro své správné fungování. Mimo jiné i pro správné trávení.

Ve skutečnosti je zinek druhým nejrozšířenějším stopovým minerálem ve vašem těle – po železe – a je přítomen v každé buňce. (Zdroj: Nutrients, 2013)

Je tedy potřeba, aby Váš jídelníček obsahoval i potraviny bohaté na zinek.

Mezi ně patří například hovězí a vepřové maso, ryby a mořské plody, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy, vejce, ale třeba i houby, ad.

Kurkuma

Tradiční Ajurvédská medicína doporučuje kurkumu jako pomocníka pro lepší trávení.

Kurkuma totiž:

  • pomáhá například s nadýmáním a plynatostí
  • zvyšuje tvorbu žluči
  • pomáhá trávit tuky
  • je protizánětlivá
  • pomáhá při bolesti žaludku
  • snižuje pálení žáhy

Trávení si zaslouží Vaší pozornost

Na první pohled to tak možná nevypadá, ale trávení je důležitý proces v našem těle.

Navíc zahrnuje řadu orgánů. Jak jídlo prochází trávicím traktem. Začíná to u úst, která produkují sliny. Pak postupuje jícnem, přichází na řadu žlučník, který produkuje žluč, která je důležitá pro rozložení potravy. Žaludek, střeva.

Když jeden z těchto orgánů funguje špatně, nebo přestane fungovat, má to na naše zdraví zásadní dopad.

Trávení je teda potřeba věnovat náležitou pozornost a dodržovat zásady zdravého životního stylu.

Prevence je vždycky lepší, než pak řešit nějaký zdravotní problém.

Tyhle tipy Vám pomohou zcela nenásilně a přirozeně dělat něco pro své zdraví.

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Zdraví Štítky:kurkuma, trávení

© 2023 · Všechna práva vyhrazena
Clipsan s.r.o., Dominikánská 6, 301 00 Plzeň
Ochrana osobních údajů