Je tu podzim. Svítí méně sluníčka, zkracují se dny.
Počasí je jako na houpačce. Jeden den skoro 20 stupňů. Druhý den jen 8. V noci první mrazíky.
Tyhle prudké změny a chladnější teploty přináší nápor na naši imunitu.
Takže je ten nejvyšší čas ji trošku nakopnout a podpořit.
Pak se Vám vyhnou všechna nachlazení a virózy obloukem.
Nemusíte hned vyrážet do lékárny pro běžné vitamíny a laktobacily.
Vyzkoušejte přírodní nakopávače imunity.
Zázvor a kurkumu.
… nese pytel zázvoru
Asi každý zná písničku Běží liška k táboru,…
Ne každý už ví, že zázvor lidé vyhledávají už tisíce let.
Ajurvéda označuje zázvor jako „univerzální lék“, protože má opravdu široký záběr, co se zdraví týče.
Hlavní účinnou látkou v zázvoru je gingerol, který je odpovědný za jeho specifickou chuť a také za jeho pozitivní účinky na naše zdraví.
Další účinnou látkou je zingerone a gingerdiol, které nesou protizánětlivé a antioxidační účinky.
A při tepelné úpravě zázvoru nebo sušení vzniká shogaol. Což je derivát gingerolu a má také antioxidační a protizánětlivé účinky.
Zázvor nabízí protizánětlivé a antibiotické vlastnosti, které mohou posílit váš imunitní systém.
Kurkuma podporuje imunitu
Zářivě žluté koření neobsahuje jen kurkumin, což je její nejúčinnější látka.
Najdete v ní více než 300 živin a prospěšných látek, například beta-karoten, vápník, železo, vitamín C, draslík a zinek.
Kořen kurkumy obsahuje také přírodní oleje, aminokyseliny, mastné kyseliny a fytochemikálie.
Indové od pradávna používají kurkumu pro léčení infekcí a dalších zdravotních problémů.
- Teplé mléko s kurkumou a cukrem se používá jako lék na nachlazení
- Tělo si mažou pastou z kurkumy
- Nebo třeba vdechují výpary hořící kurkumy jako „inhalaci“ při nachlazení, aby se uvolnil ucpaný nos
V našich končinách asi něco nepředstavitelného, ale my můžeme využít jiné formy kurkumy, ať v čerstvé podobě, sušeného prášku, nebo potravinového doplňku,
Protože kurkuma má prokazatelně mimo jiné i antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky.
Takže je ideální, pokud chcete podpořit svoji imunitu.
Potvrzují to i stovky zákazníků, kteří užívají Zlatý kurkumin.
Kurkumo-zázvorový nakopávač imunity
Možná už jste se setkali s tzv. ginger shoty, zázvorovými panáky.
Jde o malé dávky připravené z odšťavněného zázvoru, který se doplní dalšími ingrediencemi. Třeba kurkumou, citronem, pomerančem, jablkem, medem, ad.
A díky tomu, že jsou to silné koncentráty, tak v podstatě nakopnou Vaši imunitu.
Ginger shot si můžete koupit téměř v každém obchodě jako Lidl, Albert a další. Přijde na 20-30 Kč.
Nebo si je uděláte doma a budete mít plnou kontrolu nad čerstvostí, kvalitou a množstvím.
Na 10 panáků nakoupíte zhruba za 100 Kč. Příprava zabere zhruba 15 minut. A 10 panáků Vám v lednici vydrží celý týden.
Co budete potřebovat
- 1/2 hrnku čerstvého zázvoru
- 1/4 hrnku čerstvé kurkumy nebo 8 kapslí Zlatého kurkuminu
- 2 pomeranč
- 2 citron
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky oleje
Postup přípravy
My budeme pro přípravu místo čerstvé kurkumy využívat Zlatý kurkumin, který obsahuje černý pepř. Pokud budete čerstvou kurkumu, postupujte s ní stejně jako se zázvorem a do šťávy přidejte špetku pepře.
Oloupejte pomeranč, citron a zázvor.
S vysokorychlostním mixérem
Zázvor nakrájejte na menší kousky a dejte do mixeru.
Oloupejte i pomeranč a citron a přidejte k zázvoru.
Z kapslí nasypejte Zlatý kurkumin. Opatrně, kurkuma barví jako čert 🙂
Umixujte dohladka a přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko, abyste získali jen šťávu.
Šťávu nalijte do malého panáčku.
Přidejte špetku pepře (pokud jste používali čerstvou kurkumu) a kapku oleje. Obojí podpoří vstřebání všech skvělých látek z kurkumy.
Pokud máte odšťavňovač, máte výhodu
Nevýhoda mixéru je, že musíte výslednou hmotu propasírovat, abyste zbytečně neplýtvali šťávou.
Odšťavňovač Vás ušetří toho, co jsme museli dělat my v kanceláři-využít čistý kapesník a vymačkat šťávu ručně.
Zázvorové nakopnutí, jak má být
Výsledný panák má velkou sílu, ale díky tomu dodá tělu potřebné vitamíny i vzpruhu.
V naší kanceláři slavil „ginger shot” úspěch u mužů i u žen.
Jen se raději vyhněte srkání a kopněte do sebe celou dávku.
Pokud si dáváte druhou dávku, tak nezapomeňte zamíchat nebo protřepat.
Tak to je recept na jednoduchý domácí zázvorový panák.
Někdo má radši kyselé, přidá více citrónu. Někdo naopak kyselé nemusí a využije hlavně pomeranč.
Klidně si udělejte také vlastní verzi-přidejte skořici či jiné koření. A výslednou chuť doladíte třeba medem.
To nejdůležitější však je zázvor a kurkuma.
Už jste měli zázvorového panáka?
Marie Bodnáriková says
Dobrý den, syn už vyráběl, vynikající. Hezký den.
Petra Langová says
Děkuji za komentář, paní Bodnáriková,
taky si myslím, že jsme ho nevyráběli naposledy.
Marie says
A proč musím rozmixované ingredience přepasírovat?
Já bych to místo pití snědla i s “ vlákninou“ Je nevhodný ten rozdrcený zázvor?
Petra Langová says
Dobrý den Marie,
můžete samozřejmě celou rozmixovanou směs sníst bez pasírování, není na tom nic špatného.
Akorát je potřeba počítat s tím, že to bude větší množství včetně té dužiny a už to není o tom, že si dáte jen panáka té šťávy.
Já osobně jsem zkoušela obě varianty, uvidíte sama.
Soňa Fidlerová Zaspalová says
Zdravim, jsem diabetik na inzulínu, mohu užívatt bez obav zlaté mléko? Do tedka jsem zlatou kurkumu užívala pouze pridanim do různých prikrmu. Dekuji.
Petra Langová says
Děkuji za Váš komentář Soňo.
Vždycky doporučujeme konzultovat užívání jakýchkoliv potravinových doplňků s lékařem.
Je to totiž hodně individuální záležitost, a co někomu pomáhá, může jinému dělat potíž.
Pokud jste doteď používala kurkumu jako koření v jídle a nedělalo Vám to žádné potíže s cukrem, tak myslím, že můžete vyzkoušet i Zlaté mléko.
Pokud by Vás to zajímalo, tak tématu cukrovky a kurkumy jsme se věnovali v následujícím článku.
https://www.zit-dlouho.cz/cukrovka-kurkuma-ochrance-pomocnik/