
Možná o zánětu střev ani nevíte.
Nebolí, nekřičí, nijak extra na sebe neupozorňuje.
Pomalu, nenápadně a vytrvale poškozuje zdraví od trávení přes imunitu až po náladu a únavu.
Ničí imunitní systém, ztrojnásobuje riziko rakoviny tlustého střeva a spouští bolestivé záněty kloubů.

Často si zánět střev způsobujeme sami, svými každodenními návyky, které považujeme za normální, neškodné.
Zde je 9 zlozvyků, kterých je dobré se zbavit, než vás ta nestvůra ve střevech poškodí.
1. Stres oslabuje imunitu i trávení
Když je tělo ve stresu, vylučuje stresový hormon, kortizol.
Nepřetržitý stres = nepřetržité vylučování kortizolu.
To v důsledku postupem času oslabuje sliznici střeva a narušuje správné trávení.
Toxiny mohou lépe pronikat do těla a spouští se zánět v celém těle.
Chronický stres a zvýšené hladiny kortizolu mohou navíc zhoršit zánět, což ovlivňuje nástup a progresi zánětlivých onemocnění střev tím, že ovlivňuje propustnost střeva a imunitní reakce. (Zdroj: Nature reviews Endocrinology, 2022)
Dlouhodobý stres ovlivňuje nejen střevo, ale i imunitu. Také správnou činnost mozku, kardiovaskulární systém, centrální systém, ale třeba i bolesti svalů. (Zdroj: Diseases, 2024)
Lidé, kteří jsou často nebo dlouhodobě ve stresu mají zvýšené riziko vzniku mrtvice, srdečních příhod, depresemi a úzkostnými poruchami. Ale také třeba častěji trpí nadváhou, respektive velice často mají potíže s přibýváním na váze.
Chronický stres může zkrátit náš život až o 2,8 roku
2. Průmyslově zpracované potraviny narušují střevní mikrobiom
Pokud se alespoň trošku zajímáte o to, co si dáváte na talíř, tak už jste o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách slyšeli.
Průmyslově zpracované potraviny obsahují emulgátory, barviva a konzervanty, které narušují střevní mikrobiom.
Tyto látky podporují růst patogenních bakterií a přispívají.
A jsou tak doslova živnou půdou pro vznik chronického zánětu.
Navíc jsou často chudé na vlákninu a živiny, které střeva potřebují.
Čím více „umělého“ jídla jíme, tím více trpí naše trávení.
Předklinické a klinické důkazy naznačují, že nenutriční složky a přísady přítomné ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách mohou negativně ovlivnit různé složky střevní bariéry, jako je mikrobiota, vrstva hlenu, epitel a imunitní buňky v lamina propria. Narušení této bariéry může způsobit, že se imunitní systém setká se zvýšenou expozicí bakteriím, což vede k nepřiměřené nebo chybné imunitní odpovědi. (Zdroj: Frontiers in Medicine, 2022)
Takže bychom se měli zaměřit na to, aby na našem talíři převládalo přírodní, čerstvé jídlo, které je minimálně upravené, protože to přináší rozmanitost těch hodných bakterií a jsou lékem pro naše střeva.
Střevní mikrobiom – proč je důležitý, co mu škodí a co pomáhá
3. Rafinovaný cukr a sladidla živí zánětlivé bakterie
Pozor také na cukr a jeho náhražky v našem jídelníčku.
Nadměrná konzumace cukru podporuje růst zánětlivých bakterií ve střevě.
Sladidla, zejména umělá, mohou negativně ovlivnit složení mikrobiomu.
Cukr zvyšuje inzulin a podporuje systémový zánět, který začíná právě ve střevech.
Navíc může vést k inzulinové rezistenci, což dále zatěžuje metabolismus.
Umělá sladidla představují ve své interakci se střevním mikrobiomem dvousečnou zbraň. Na jedné straně poskytují nízkokalorickou alternativu k cukru, což pomáhá s regulací hmotnosti a kontrolou glykémie. Na druhou stranu hromadící se důkazy naznačují, že umělá sladidla mohou narušit křehkou rovnováhu střevního mikrobiomu a vyvolat dysbiózu, zánět a metabolické změny. (Zdroj: Diseases, 2025)
Omezit cukr znamená ulevit střevům i celému tělu.
Takže sledujte složení potravin, které si kupujete.
WHO (Světová zdravotnická organizace) říká, že u zdravých dospělých žen je maximálně 25 gramů přidaného cukru denně (cca 6 čajových lžiček). A mužům maximálně 36 gramů přidaného cukru denně (cca 9 čajových lžiček).
Dle mého je takové množství extrémní a zdraví poškozující. Maximálně omezte umělý cukr a užívejte si ho hlavně v ovoci.
4. Alkohol poškozuje střevní výstelku
Alkohol je jed.
Poškozuje střevní výstelku a zvyšuje její propustnost.
To umožňuje pronikání toxinů do krevního oběhu a vyvolává zánětlivé reakce.
Bylo prokázáno, že alkohol mění střevní mikrobiom, narušuje střevní bariéru a zvyšuje střevní propustnost, čímž přímo i nepřímo podporuje aktivaci imunitního systému. (Zdroj: Inflammatory Bowel Diseases, 2022)
I malé množství pravidelně konzumovaného alkoholu může mít dlouhodobě škodlivý efekt.
Takže bychom se mu měli ideálně vyhýbat, případně si ho dát jen občas.
Zvýšená střevní propustnost? Posilte svou střevní výstelku
5. Oleje a tuky s omega 6 spouští záněty
Nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin, například z rostlinných olejů, narušuje rovnováhu s protizánětlivými omega-3.
Většina z nás z jídla přijímá násobně více omega-6, což zvyšuje riziko zánětlivých onemocnění.
Omega-6 totiž podporují produkci zánětlivých cytokinů, to znamená více zánětu.
Ještě před 100 lety byl poměr omega-6/3 přibližně 4:1 nebo méně. Typická západní strava však nyní poskytuje poměr omega-6/3 přibližně 20krát vyšší ve prospěch omega-6. Vysoký poměr omega-6/3 predisponuje k suprafyziologickým zánětlivým reakcím a podporuje chronický zánět nízkého stupně. (Zdroj: Missouri Medicine, 2020)
Takže hlavním problémem nejsou omega 6 jako takové, ale jejich nadbytek na našem talíři.
Rostlinné oleje máme všude. Doma i v restauracích. Smažíme na nich. A spouštíme si sami záněty.
Měli bychom se tedy snažit o vyvážený poměr, který přináší střevům klid a rovnováhu.
6 stravovacích návyků, které sníží riziko vzniku rakoviny
6. Nedostatek vlákniny zabíjí dobré baktérie
Vláknina je tzv. prebiotikum, což je vlastně potrava pro ty skvělé bakterie, které máme ve střevě.
Nedostatek vlákniny = bakterie umírají.
Vláknina tedy pomáhá udržet mikrobiom pestrý a odolný vůči zánětlivým změnám.
Studium vlivu vlákniny na zdraví střev a zánětlivá střevní onemocnění (IBD) se v posledním desetiletí rozšířilo a hromadí se důkazy, které ukazují, že vláknina může zlepšit kvalitu života související se zdravím, zlepšit symptomy IBD, vyrovnat zánět a ovlivnit střevní mikrobiom. (Zdroj: Nutrients, 2022)
Když sníme dostatek vlákniny, vznikají ve střevech látky (např. butyrát), které působí protizánětlivě.
Vláknina také zlepšuje střevní peristaltiku (pohyb střev) a zabraňuje zácpě, která zatěžuje sliznici.
Nezapomínejte si tedy na talíř nakládat dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných produktů, ad.
Protože to je ta nejlepší cesta, jak nedovolit zažehnout zánětu.
Co mám jíst, abych neměl záněty?
7. Přejídání zvyšuje riziko střevních potíží
Jídlo by mělo být rituálem, ne závodem jak do sebe co nejrychleji narvat oběd.
Tady se přiznám, že taky mám často v jedné ruce vidličku a v druhé počítačovou myš a vlastně ani nevím, co jím.
A je to chyba.
Rychlé a stresové jedení zpomaluje trávení a zvyšuje riziko střevních potíží, protože když jídlo dostatečně nerozžvýkáme, zatěžujeme celý trávicí trakt.
A škodíme střevnímu mikrobiomu.
Navíc když do sebe třeba oběd nahážete ve spěchu, tak nejen že možná sáhnete po nějakém polotovaru nebo rychlém občerstvení. Ale také při jídle spolykáte více vzduchu, takže hrozí častěji nadýmání.
A když se to všechno sečte, tak zase pokládáme základy pro to, aby se mohl objevit nějaký zánět.
Naopak když jíte vědomě, v klidu, tak nejen že se nepřejíte.
Ale daleko lépe funguje trávení, tělo může líp vstřebat všechny živiny.
A navíc předcházíte nadýmání a zánětům.
Zlepšete zdraví svých kloubů pomocí protizánětlivé stravy
8. Antibiotika a brufeny poškozují mikrobiom
Antibiotika jsou skvělý vynález, ale měli bychom je užívat opatrně a nepřehánět to s nimi.
Ničí totiž nejen patogeny, ale i prospěšné bakterie v našich střevech.
I krátká léčba může výrazně poškodit mikrobiom a spustit zánětlivé reakce.
Z jedné studie vyplývá, že expozice antibiotikům byla spojena se zvýšeným rizikem zánětlivých střevních onemocnění ve srovnání s žádnou expozicí antibiotikům u všech věkových skupin, ačkoli nejvyšší byla u jedinců ve věku 40–60 let a ≥60 let (Zdroj: Gut, 2022)
Proto je potřeba je užívat s rozvahou a jen tehdy, kdy je to opravdu nezbytně nutné.
A každou takovou léčbu je dobré doplnit užíváním probiotik, která pomohou obnovit rovnováhu.
Střevní mikrobiom ovlivňuje i vaše duševní zdraví
9. Nedostatečný spánek zvyšuje záněty
I spánek má vliv na naše střeva a imunitní systém.
Chronický nedostatek spánku zvyšuje zánět ve střevech a zhoršuje střevní propustnost.
Nedostatek spánku může vést ke zvýšeným hladinám zánětlivých cytokinů, včetně interleukinu (IL)-1β, IL-6, tumor nekrotizujícího faktoru-α a C-reaktivního proteinu, což může vést k další aktivaci zánětlivé kaskády. (Zdroj: Gastroenterology & Hepatology, 2013)
Během spánku totiž dochází k regeneraci střevní sliznice a detoxikaci těla.
A pokud nespíte alespoň 7 hodin denně, tak přicházíte o jeden z nejsilnějších nástrojů prevence chronických onemocnění.
Spíte dobře? Jak poznat kvalitní spánek a 12 tipů na vylepšení
Podpořte svá střeva kurkumou
Nežijeme v dokonalém světě ani laboratorních podmínkách.
Ať se snažíme sebevíc, ne vždy se dokážeme vyhnout stresu, zpracovaným potravinám nebo náročným obdobím, kdy spánek pokulhává a imunita kolísá.
Takže je na místě svá střeva podpořit a nedat tak šanci zánětu.
Kurkuma je přírodní alternativou pro každého, kdo chce podpořit své zažívání šetrnou cestou.
Kurkuma pomáhá jak se záněty střev a zažívacího ústrojí, zároveň pomáhá s trávením, působí proti plynatosti, nadýmání a dalších nemocí spojených s trávicím traktem. (Zdroj: Systematic Reviews, Účinnost kurkumy při léčbě poruch trávení: systematický přehled a protokol metaanalýzy, 2014)
Díky své schopnosti stimulovat tvorbu žluči, zmírňovat nadýmání a chránit žaludeční sliznici dokáže ulevit od mnoha běžných trávicích potíží.
Navíc podporuje zdravý střevní mikrobiom, který je zásadní nejen pro trávení, ale třeba také imunitu.
Jedinečný doplněk stravy s kurkumou, pepřem i zázvorem
Dostat do sebe kurkumu v požadovaném množství a každý den je poměrně výzva.
Ne každému musí kořeněná chuť kurkumy vyhovovat.
Navíc je potřeba ji kombinovat s pepřem nebo tuky, aby měla šanci se vstřebat a pomáhat střevům.
Výhodou kurkumy jako doplňku stravy je to, že se jedná o koncentrát.
Je tedy silnější, než když si přidáte kurkumu přidáte jako koření do jídla.
Na Zlatý Kurkumin, který kombinuje kurkumu, černý pepř a zázvor, nedají dopustit stovky lidí po České republice.




Zdravá střeva = zdravé tělo
Střeva rozhodují o našem zdraví víc, než si myslíme.
Jsou centrem imunity, nálady, energie i obranyschopnosti.
A pokud jim nevěnujeme náležitou péči, objeví se v nich zánět.
A dřív nebo později se ozve i celé tělo.
Únavou, zažívacími problémy, ekzémy, úzkostí nebo třeba nějakým autoimunitním onemocněním.
Dobrá zpráva?
Spoustu věcí máte ve svých rukou.
Změna návyků není jednoduchá, ale je možná.
Když dáte svému tělu kvalitní jídlo, klid a dostatek prostoru pro regeneraci, věřte, že se vám odvděčí a bude vám dlouho sloužit.


Napsat komentář