• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Žít dlouho

Zdravě a spokojeně

Zvýšená střevní propustnost? Posilte svou střevní výstelku

2. 8. 2023 napsal Petra Langová Leave a Comment

Zvýšená střevní propustnost? Posilte svou střevní výstelku

Zkoušeli jste nabírat vodu cedníkem? Nebo vysávat prach bez filtru?

Asi nic moc.

To, co chcete, utíká pryč.

To, co nechcete, dělá neplechu.

Podobně je to i s našimi střevy.

V jídle jsou složky, které chceme trávit a složky, které chceme vypustit do záchodu.

Jenže vlivem stáří a životního stylu si v tom střevo udělá binec.

Když se z vašeho střeva do krevního oběhu dostávají nežádoucí mikroby, toxiny, vyvolává to zánětlivé reakce a vede k řadě zdravotních problémů.

Říká se tomu zvýšená střevní propustnost a v tomto článku se na to detailně podíváme a získáte i 7 tipů, abyste své střevo udrželi v kondici.

Syndrom děravého střeva

Tenké střevo pomocí trávicích enzymů rozkládá jídlo na jednotlivé živiny bílkoviny, cukry, tuky a vitamíny, minerály a další stopové prvky.

Ve zdravém střevě jsou jednotlivé buňky střevní stěny těsně spojeny pomocí proteinů (bílkovin) a tvoří tak těsné spoje.

Nejsou úplně nepropustné, to by se do těla nemohly dostat potřebné živiny, ale jsou dostatečně pevně spojené.

Někdy vznikají mezi jednotlivými buňkami mezery a díky tomu větší částice, které by normálně střevo vyloučilo, unikají do krevního oběhu a do zbytku těla.

To bývá označováno jako zvýšená střevní propustnost nebo syndrom netěsného střeva.

Projevuje se nadýmáním, trávicími problémy, citlivostí na některé potraviny, ale také únavou nebo kožními vyrážkami. Člověk pak řeší vyčerpání nebo ekzém, ale přitom problém je ve střevě.

Představte si to jako když si ve stanu zapnete moskytiéru, ale na několika místech máte větší dírky. Taky už dokonale neplní svojí funkci a můžete se v noci těšit na mouchy a komáry.

Následující obrázek ukazuje v levé části, jak to vypadá ve zdravém střevě, kde jsou buňky srovnané hezky jedna na druhé. Na dvou obrázcích vpravo už vidíte mezery mezi nimi a mikroorganismy, které mohou procházet až do krve.

Zdroj: zooki.com

Co to znamená pro naše zdraví

Je zajímavé, že zvýšená propustnost střev není oficiální lékařská diagnóza a je stále předmětem vědeckých debat.

Lékaři se zatím nedokážou přesně dohodnout, jestli je tento stav příčinou, nebo pouze průvodním jevem řady závažných onemocnění.

Co je ale jasné, že ovlivňuje řadu procesů v těle.

Nedostávají se nám potřebné živiny, vitamíny a minerály

Výstelka tenkého střeva je zodpovědná za vstřebávání živin z jídla, které sníme.

Když se střevo stane propustnějším, může to vést k poruše vstřebávání základních živin, vitamínů a minerálů.

Což může vést k nedostatku živin, některých důležitých vitamínů i minerálů.

Můžete jíst jak chcete zdravě, ale ve výsledku to nemá valný efekt.

Přichází problémy s trávením

Zvýšená střevní propustnost může přispívat ke gastrointestinálním symptomům, jako je nadýmání, plynatost, průjem.

Nebo také syndrom dráždivého tračníku, což je chronické onemocnění trávicího traktu, které se projevuje bolestmi břicha a problémy s vyprazdňováním.

Spouští se záněty a autoimunitní onemocnění

Do těla se dostávají nestrávené částečky potravy, toxiny a bakterie.

Velmi tvrdě: Místo toho, abyste „to“ vykadili, tak „to“ proudí v těle.

Imunitní systém na to zareaguje a spouští záněty a bohužel i chronické záněty.

Chronický zánět je zase spojen z řadou zdravotních problémů, jako jsou autoimunitní onemocnění, záněty střev nebo alergie.

Problém spočívá v tom, že uniklé látky v krevním řečišti povzbuzují imunitní systém k útoku na zdravé buňky, tkáně nebo orgány.

Vznikají potravinové intolerance nebo alergie

Celý život jíte své oblíbené jídlo a pak na něj „najednou“ máte alergii. Problém může ve střevě.

Díky tomu, že trávení nefunguje tak jak by mělo, tak se nějaké složky vašeho oblíbeného jídla nestráví tak jak by se měly.

Velice často se to týká například lepku.

A objevují se potravinové intolerance, které člověk moc neřeší, ale mají velký vliv na život, až po alergické reakce, které jasně ukážou, že tohle jídlo prostě nemůžete.

Objevuje se zvýšená únava

Tělo nemá dostatek živin, imunitní systém se pere záněty a dalšími problémy, není divu, že je z toho člověk unavený.

Přikládá to tvrdé práci, počasí, ale přitom prostě nezíská tolik energie z jídla.

Co vede ke zvýšené propustnosti střev

Existuje několik příčin, kdy začne střevo, respektive jeho stěna (střevní výstelka) propouštět více, než by měla.

Stárnutí

Stárnutí nezastavíme a jak stárne naše střevo, zhoršuje se jeho funkce.

Mění se složení střevního mikrobiomu, zhoršuje se pohyblivost střeva, snižuje se produkce trávicích enzymů, což ovlivňuje vstřebávání živin, vitamínů a minerálů.

Tohle všechno jsou věci, které prostě se stárnutím přichází.

Životní styl

Naším životním stylem naopak ovlivníme hodně zdraví svého střeva.

Kouření, nadměrné pití alkoholu, nadměrné užívání léků, a strava plná tučných jídel, vysoce průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů, přidaného cukru.

To všechno negativně působí na střevní výstelku a zhoršuje její stav.

7 způsobů, jak podpořit střevní výstelku

Dobrá zpráva je, že střevní výstelka se znovu obnovuje a můžete jí tak jednoduše pomoci v obnově a zároveň se vyvarujete chyb, které by do budoucna opět mohly znamenat zhoršení její funkce.

Které to jsou?

1. Jezte kvalitní a vyvážené jídlo

Dopřejte si vyváženou stravu bohatou na kvalitní čerstvé potraviny, včetně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, libového masa a zdravých tuků.

Vsaďte na jídlo bohaté na živiny poskytují základní vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví střev a pomáhají opravit střevní výstelku.

Zároveň se vyhýbejte vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a polotovarům, které jsou plné různých přidaných látek, dochucovadel, zvýrazňovačů chuti a látek které udržují tyto potraviny „dlouho čerstvé“. Všechny tyto látky totiž nejsou pro tělo přirozené a oslabují správné fungování střevní výstelky.

Stejně tak přidaný cukr v potravinách podporuje spíše střevní záněty, než aby přinášel nějaká pozitiva.

2. Začněte jíst více vlákniny

A to jak té rozpustné, tak nerozpustné.

Rozpustná vláknina je obsažena v potravinách, jako je oves, lněná semena a luštěniny, pomáhá krmit prospěšné střevní bakterie a podporuje zdravý střevní mikrobiom.

Nerozpustná vláknina zase čistí střeva od zbytků potravy a vám se lépe chodí na záchod.

3. Dostatečně pijte

Pijte hodně vody pro udržení optimální hydratace, která je nezbytná pro správnou funkci trávení a zdravou výstelku střev.

Navíc pokud navýšíte příjem vlákniny, je dostatek tekutin důležitý. Vyhnete se tak totiž problémům s vyprazdňováním.

4. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je pro naše tělo období regenerace, kdy v těle probíhají ozdravné procesy.

Díky tomu bude mít i Vaše střevo dostatek prostoru pro regeneraci a obnovu střevní výstelky.

5. Vyhýbejte se nadměrnému užívání léků

Některé léky, například antibiotika jsou důležitá pro zvládnutí některých onemocnění, ale neprospívají zrovna zdraví střev.

Snažte se tedy neužívat léky, pokud to není nezbytně nutné.

Pokud se jim nemůžete vyhnout, je dobré podpořit zdraví střev například probiotiky, které pomohou obnově střevního mikrobiomu.

6. Omezte alkohol a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu a cigaret není nic dobrého nejen pro zdraví, ale i pro naše střeva.

Mohou dráždit střevní výstelku a zhoršovat její funkci.

Kouření také může přispívat ke zánětům střev, což jim zase moc nepřidá na zdraví.

7. Uzdravujte střeva pomocí jídla

Existují potraviny jsou díky svému složení prospěšné pro střevní výstelku.

Patří sem fermentované potraviny, jako je jogurt, kefír, kysané zelí a kimchi. Obsahují totiž probiotika, která podporují zdraví střev.

Zároveň nezapomeňte ani na prebiotika, jako česnek, cibule, banány a chřest, které také pomáhají vyživovat prospěšné střevní bakterie.

Vyzkoušejte i kolagen, který podpoří obnovu střevní výstelky.

Obzvlášť mořský kolagen, který obsahuje aminokyselinu prolin, která stimuluje vlastní tvorbu kolagenu v těle.

Můžete vyzkoušet formu doplnění prostřednictvím vývarů, nebo vsadit na nějaký doplněk s mořským kolagenem.

Myslete na své střevo, oplatí Vám to

Zdraví začíná ve střevech. To řekl už kdysi dávno Hippokrates.

A já s ním souhlasím.

Tento „nenápadný“ orgán, má zásadní význam pro naše zdraví.

Nejen že přímo ovlivňuje naši imunitu.

Je také zodpovědný za to, že strávíme večeři, kterou sníme.

A navíc z ní dokáže vyzobat ty pro tělo důležité složky (živiny, vitamíny, minerály) a poslat je kam je potřeba.

A zároveň ohlídat, že se do těla nedostane nic, co tam nemá dělat.

Má to ale jeden háček.

Aby takhle skvěle fungovalo musí být ve skvělé kondici.

A my mu občas dáváme pěkně zabrat, když si to přeženeme s alkoholem, kouříme, stravujeme se ve fastfoodech atd.

Zkuste se zamyslet nad tím, jestli Váš životní styl mu spíš nehází klacky pod nohy.

Dobrou zprávou je, že nikdy není pozdě začít dělat ty správné věci.

A podpořit jeho správné fungování.

Určitě to stojí za to.

 

Upozornění:
Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky. Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.

Kategorie:Dlouhověkost Štítky:syndrom děravého střeva, zánět střev, zdraví střev, zvýšená střevní propustnost

Zlatý kurkumin
Zlatý kurkumin

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornění: Toto jsou výhradně zpravodajské a informační webové stránky.
Neposkytujeme lékařské poradenství, diagnostiku ani léčbu. Tento obsah není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu. S jakýmikoli dotazy ohledně vašeho zdravotního stavu vždy se obraťte na svého lékaře. Nikdy nezanedbávejte odbornou lékařskou radu nebo ji neodkládejte kvůli něčemu, co jste si přečetli na tomto blogu.
Zlatý kurkumin
Zlatý kurkumin

© 2025 · Všechna práva vyhrazena
Clipsan s.r.o., Dominikánská 6, 301 00 Plzeň
IČ: 28045998
Ochrana osobních údajů