„No, mám artrózu 3. stupně. Tak nejím rajčata a papriky. Zhoršují mi bolesti kolen.“
To jsem nedávno slyšela od jednoho zákazníka.
Překvapilo mě to i zaujalo, a tak jsem se rozhodla se podívat, co je na tom pravdy.
Jídlo bezesporu ovlivňuje naše zdraví i to, jak se cítíme.
Strava nám prospívá a dává energii.
Ale také nám ji může brát a škodit.
Jak je to u rajčat a papriky?
Není to tak černobílé, jak by se mohlo zdát.
Máte artrózu? Na tyto dvě potraviny si dávejte pozor
Opravdu jsem našla řadu článků, které varují lidi s artritidami před konzumací rajčat a paprik.
A vlastně veškeré lilkovité zeleniny. Tedy třeba i brambor a lilků.
A naopak i několik takových, které tohle tvrzení vyvracejí jako letitý mýtus.
Vypadá to, že se laická i odborná veřejnost nemohou shodnout.
Za všechno může solanin
Jádrem sporu je totiž fakt, že rajčata, papriky, brambory a další lilkovitá zelenina obsahují solanin.
Solanin je ve své podstatě jedovatý toxin, který má za cíl chránit rostliny před tím, aby je okusovali zvířata.
Rajčata a další lilkovitá zelenina ho ale obsahují jen stopové množství, takže se nemusíme bát, že bychom se jimi otrávili. To vůbec ne.
Množství solaninu se ale zvyšuje v okamžiku, kdy se zelenina sklízí nedostatečně uzrálá.
V případě brambor se solanin objevuje, pokud se špatně skladují a začínají klíčit a zelenat. V takovém okamžiku je rozhodně nejezte, protože koncentrace solaninu je v nich vyšší.
Solanin ji mimo jiné i důvod, proč při vaření brambor přidáváme kmín. Kmín blokuje nejen solanin, ale usnadňuje i trávení brambor.
Co si budeme povídat, když si nepěstujete vlastní zeleninu na zahrádce, tak rajčata nebo papriky do obchodů putují z velké dálky.
Tím pádem se trhají ještě v ne úplně zralém stavu, takže i hladiny solaninu v kupovaných rajčatech a paprikách mohou být zvýšené.
A právě solanin je tou látkou, která může negativně ovlivňovat příznaky artritidy.
Solanin podporuje vznik zánětu v těle
A proč právě solanin je označován za možného viníka bolestí a zánětů kloubů?
Solanin má vliv na střevní mikrobiom, dráždí ho a tím pádem se může objevit zánět ve střevech.
A pokud je střevní mikrobiom narušený, zánět se snadněji dostane ze střeva do krve a odtud do těla.
A lidé s artrózou, nebo třeba i revmatoidní artritidou mohou potom pociťovat více bolesti a klouby mohou více otékat.
To říkají desítky let staré studie na myších. Na druhou stranu ale existují potraviny z řad lilkovitých, které pomáhají proti zánětu. (Zdroj Arthrisis Foundation)
A teď babo (nebo dědku) raď.
Ale pokud to vezmeme selským rozumem…
Pokud se do těla dostane nebezpečné množství nějakého toxinu, imunitní systém na to zareaguje a spouští se zánětlivá reakce, která má na cíl zneškodnit pachatele.
A je rozhodně možné, že některým lidem s artritidami mohou rajčata, papriky, brambory nebo jiná lilkovitá zelenina přinášet problémy a zhoršení jejich problému s klouby.
Měla by tedy rajčata a papriky být pro lidi s artrózou zapovězená?
Odpověď není tak jednoduchá.
Když něco „může“ škodit, tak lékaři proti tomu raději varují. Je jednodušší dát plošné doporučení, protože nemají čas zkoumat, jak je to individuálně u Vás. Ostatně to je Váš úkol ne jejich.
Najdou se lidé, kteří přestanou jíst rajčata a papriky a následně pocítí zmírnění bolestí.
A naopak je určitě i skupina lidí, kteří nezaznamenají změnu.
Jak zjistit, do které skupiny patříte Vy?
Vyzkoušejte jednoduchou eliminační dietu.
Vy sami nejlépe víte, kdy Vás kolena, ale i jiné klouby postižené artritidou bolí.
Na 2 týdny vyřaďte rajčata i papriky ze svého jídelníčku.
A sledujte, jak se budete cítit.
Po dvou týdnech je opět zkuste zařadit do jídelníčku.
Postupně, nejdřív jedno, po třech dnech další.
A opět sledujte, co to udělá s Vašimi klouby.
Artrózu ovlivňuje to, co jíte
Artróza neboli osteoartritida je závažné onemocnění kloubu, které se projevuje hlavně ve vyšším věku.
I když výjimkou nejsou ani mladí lidé, kteří tímto onemocněním trpí.
Jedná se o degenerativní onemocnění nejen kloubní chrupavky, ale i kloubů jako takových.
Chrupavka se postupně mění, stává se měkčí, je méně odolná proti zátěži, objevují se trhliny na jejím povrchu.
Stejně jako u jiných onemocnění, i u artrózy je možné díky stravě, jak zhoršit její příznaky, tak i zlepšit.
A je dobré si trošku posvítit na to, co si dáváte na talíř.
Týká se to například i revmatoidní artritidy, což je autoimunitní zánětlivé onemocnění kloubů.
Těmto potravinám řekněte NE
Obecně se proto doporučuje vyvarovat se potravin, které podporují vznik zánětu.
Sem patří například:
- potraviny s přidaným cukrem. Přemíra cukru nejenže bolesti a otoky kloubů zhoršuje, ale může být i spouštěčem artritidy (Zdroj: Nutrition&Diabetes, 2016)
- průmyslově zpracované potraviny, plné konzervantů, cukru, soli
- smažené potraviny, plné nezdravého přepáleného tuku
- uzeniny, protože jsou plné soli a konzervantů
- alkohol, protože poškozuje mimo jiné i zdraví střeva, díky tomu vzniká zánět, který se snadněji šíří do celého těla
Naopak těmto potravinám řekněte ANO
A naopak zařadit do svého jídelníčku potraviny, které jsou přirozeně protizánětlivé.
- tučné ryby, protože jsou nabité omega-3 mastnými kyselinami, které pomáhají v boji proti křehkým kloubům a ztuhlosti
- olivový olej, který nejspíš ve středozemní stravě stojí za dlouhověkostí
- vláknina je super na snížení hladin zánětlivých látek, takže celozrnné výrobky, ovoce, zelenina
- zelený čaj, protože je to antioxidant a navíc je plný živin, které zklidňují zánět a zmírňují bolest
- fazole, protože obsahují jednak hodně vlákniny a zároveň jsou nabité živinami, jako je kyselina listová, železo, hořčík, draslík a zinek
- protizánětlivé koření, například kurkuma, skořice, zázvor, česnek, černý pepř
Nezatracujte rajčata
Rajčata ani papriky neobsahují jen solanin.
Ale naopak v nich najdeme velké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších skvělých živin a antioxidantů, které naopak našemu zdraví prospívají.
V rajčatech najdeme vitamín C, B1, B2, A, E kyselinu listovou, draslík.
Sytě červenou barvu jim dávají zase karotenoidy, například lykopen. Ve slupce je zase hojně zastoupený kvercentin.
Karotenoidy mají pozitivní vlastnosti pro zdraví, například snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
A navíc jsou rajčata plná vody, takže dokáží osvěžit a dodat tekutinu do těla. A mají málo kalorií, takže jsou skvělou zeleninou, která podporuje zdravou váhu.
Nevyhazujte papriku
Papriky jsou také nabité vitamíny a dalšími prospěšnými živinami.
Konkrétně třeba vitamín A, C, E, B, draslík, mangan nebo třeba kyselinu listovou.
V červených paprikách najdeme rutin, který chrání naše cévy před kornatěním.
Žluté papriky zase obsahují třeba zeaxanthin a lutein, které pomáhají zdraví očí a jsou skvělou prevencí vzniku šedého zákalu.
Zelené papriky jsou zase plné kyseliny listové, která je důležitá nejen pro těhotné ženy, ale i pro zdraví krve.
A tak bychom mohli pokračovat dál a dál.
Závěr
Patřím k lidem, kteří si myslí, že na každém šprochu je pravdy trochu.
Pokud se vědci přou o to, jestli solanin negativně působí na artritidu, tak pro mě je to znamení a zdvižený prst.
Pozor! Tohle může být problém, ale také nemusí.
Teď je na každém z nás vyhodnotit, jak se cítíme. Nikdo nás nezná lépe než my sami.
Takže pokud Vás bolí klouby, trpíte častěji na záněty, zkuste vyzkoušet, jestli za to nemohou rajčata, brambory nebo papriky.
Pokud zjistíte, že se po pár týdnech diety nic nezměnilo, tak je normálně zase začněte jíst.
Sama jsem zastáncem pestré stravy a ráda používám označení „Jezte duhu“.
Věřím, že každá zelenina, každé ovoce má trošku jiné složení vitamínů minerálů a dalších látek.
Takže i rajče a paprika jsou pro naše tělo dobré. Jen musí být zralé a v dobré kvalitě. Nejlépe z vlastní zahrádky.
Máte rádi rajčata a papriky?
A co na ně říkají Vaše klouby a záněty? Napište vlastní zkušenost, abychom se vzájemně poučili.
Renata Doležalová says
Děkuji za informaci, mám artrózu v malých kloubech na rukou .Vaše rady vyzkouším jím převážně sezónní ovoce a zeleninu .
Petra Langová says
Děkuji za Váš komentář, paní Doležalová,
sezónní ovoce a zelenina a ideálně vlastní nebo vypěstovaná v okolí je vždycky lepší.
Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli zaznamenáte po vyzkoušení nějaký rozdíl.
Eva says
Dobrý den, Petruško, každou středu se těším na vaše erudované, poutavé a zajímavé postřehy ohledně zdraví ve vztahu k našemu jídelníčku a nemocem. Děkuji, že se o nás tak staráte. Ať jste zdráva a ať se vám daří 👍🥰
Petra Langová says
Děkuji za krásný komentář Evo,
jsem ráda, že se Vám články líbí.
Ať se Vám daří.