
Dožít se vysokého věku v co nejlepší kondici by chtěla asi většina lidí.
A tím, jak se prodlužuje věk dožití, je to stále aktuálnější. A zdravé tělo je základ.
Každý den jsme vystaveni vlivům okolí, které působí na buňky našeho těla.
Ovlivňuje nás nejen prostředí, kde žijeme. Ale také náš životní styl. Mimo jiné co jíme, jak se hýbeme, jestli kouříme, jak moc holdujeme alkoholu.
V reakci na to vše naše tělo přirozeně vytváří tzv. volné radikály.
Volné radikály jsou nestabilní atomy, které poškozují buňky, způsobují nemoci a stárnutí.
Když tělo produkuje volných radikálů nadbytek, tak to vede ke zvýšenému riziku onemocnění.
Mnoho chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny, má spojitost právě s poškozením buněk volnými radikály.
Co jsou to antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které snižují nebo zpomalují poškození buněk. Díky své schopnosti neutralizovat volné radikály.
Některé z nich si dokáže naše tělo vyprodukovat prostřednictví metabolismu samo. Například kyselinu lipoovou, glutathion, koenzym Q10, melatonin, kyselinu močovou, L-arginin, bilirubin, ad.
Pak jsou ale antioxidanty, které si tělo nedokáže vyrobit samo. A proto je musíme doplňovat. Nejčastěji z jídla. Sem patří například vitamíny, selen, zinek, mangan. Dále pak karotenoidy, flavonoidy, omega 3 mastné kyseliny a omega 6.
To je jen malý výčet vitamínů a sloučenin, které mají antioxidační účinky. Celkem jich existuje přes 4000.
Jak působí na naše tělo
Antioxidanty neutralizují činnost volných radikálů, které poškozují lidské buňky.
Když se volné radikály hromadí, mohou způsobit stav známý jako oxidační stres. Ten může poškodit naši DNA a další důležité struktury v buňkách.
Volné radikály mohou být také příčinou mnoha nemocí.
A to nejčastěji rakoviny, cévních nemocnění, Alzheimerovy choroby a dalších.
Antioxidanty kromě toho, že neutralizují činnost volných radikálů, tak:
- Zpomalují proces stárnutí
- Posilují imunitu organismu
- Podporují regeneraci organismu
- Pomáhají snižovat rizika vzniku zánětů v těle
Pokud se chcete dožít ve zdraví vysokého věku, pravidelný přísun antioxidantů by měl být jednou z priorit.
Antioxidanty v potravinách
Nejlepším zdrojem, jak zajistit pro naše tělo antioxidanty je strava.
Antioxidanty se přirozeně nacházejí v ovoci, zelenině, koření, obilovinách a luštěninách, mořských rybách, ořeších.
Najdeme je i v zeleném čaji a některých tucích. A také v oblíbené čokoládě.
Rozhodně to není celý výčet, ale pojďme se na některé podívat podrobněji.
Zelený čaj
Původně lidé používali zelený čaj v tradiční čínské a indické medicíně jako léčivo.
Až později se ze zeleného čaje stal nápoj.
Zelený čaj se vyrábí z neoxidovaných listů a je jedním z nejméně zpracovávaných druhů čaje.
Z tohoto důvodu obsahuje nejvíce antioxidantů a prospěšných polyfenolů.
Za zmínku stojí hlavně katechiny, protože ty pozitivně ovlivňují prakticky všechny orgány v těle.
Pomáhají chránit srdce, nervovou soustavu. Pomáhají v boji s obezitou. Pozitivně působí na játra, cévy.
Zelený čaj obsahuje velké množství minerálních látek potřebných pro stavbu kostí. Proto se využívá i při léčbě osteoporózy.
Nesmíme zapomenout ani na pozitivní účinky na zuby, vlasy a pleť.
Zároveň má i protizánětlivé účinky.
Šípky
Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Proto jsou skvělým pomocníkem při boji s infekcemi a nachlazením.
Kromě toho antioxidanty, které jsou v šípku obsažené, pozitivně působí na naše zdraví.
Šípky obsahují Tilirosid, který urychluje metabolismus tuků a významně snižuje množství viscerálního, tedy útrobního tuku.
Plody šípku jsou bohaté na pektin, což je přirozené probiotikum. To pomáhá udržet správné prostředí v našich střevech.
Vitamín C také pomáhá snižovat špatný cholesterol v krvi, takže to je výborná prevence proti srdečním chorobám.
Petržel
Petržel je doslova superpotravinou, kterou si můžeme dopřát na našem talíři.
Je bohatým zdrojem celé řady antioxidantů.
Například vitamínu C, luteinu, flavanoidů a zaxantinu.
Petržel obsahuje kyselinu listovou, velké množství chlorofylu. Takže pomáhá čistit krev a podporuje tvorbu červených krvinek.
Kvalitní hořká čokoláda
Dobrá zpráva pro milovníky čokolády.
Kvalitní hořká čokoláda je výborným zdrojem antioxidantů.
Čím větší má čokoláda obsah kakaa, tím více má i antioxidantů.
Kromě toho má hořká čokoláda i další benefity:
- snižuje riziko srdečních onemocnění
- pomáhá v boji proti zánětům
- snižuje riziko vysokého krevního tlaku
- podporuje „dobrý“ cholesterol
Borůvky
Borůvky jsou sice výživné ovoce, zároveň ale mají málo kalorií. Proto si je může dopřát i člověk, který redukuje svůj jídelníček a hubne.
Kromě toho jsou skvělým zdrojem antioxidantů.
Obsahují totiž antokyany, což jsou chemické látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
Antokyany pomáhají také snižovat riziko srdečních onemocnění, snížit krevní tlak a jsou skvělým pomocníkem v boji proti špatnému cholesterolu.
Jahody
Zařadit jahody do svého jídelníčku určitě nebude problém. Tyto červené šťavnaté plody jsou oblíbeným ovocem.
Kromě toho mají pro náš organizmus řadu benefitů. Stejně jako například borůvky jsou zdrojem antokyanů. Jsou to tedy skvělé zdroje antioxidantů.
Kromě toho ale také obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů jsou to C, A, E, K. Z minerálních látek potom draslík a mangan.
Jsou plné vody a vlákniny, proto mají také příznivé účinky na naše trávení.
Zároveň jsou skvělou prevencí proti arterioskleróze. Neboli tvrdnutí tepen.
Ostružiny
Ostružiny jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech ostružin je až 35 % doporučené denní dávky vitamínu C.
Ostružiny obsahují také vysoké množství antioxidantů, konkrétně antokyanů.
Pokud si uděláte čaj z ostružinových listů, získáte nápoj s protizánětlivými účinky.
Obsahují také vitamín B, konkrétně B8 (inositol), který má pozitivní účinky na ženskou plodnost.
Maliny
Maliny jsou vynikajícím zdrojem mnoha antioxidantů.
Obsahují také mangan, vitamín C a vlákninu.
Studie naznačují, že antioxidanty přítomné v malinách mohou pomoci zničit některé rakovinné buňky.
Antioxidanty a minerální látky v malinách zvyšují plodnost muže a produkci testosteronu.
Kustovnice čínská
Kustovnice, nebo také Goji, není v našich končinách běžným ovocem.
V obchodech ho najdete v sušené variantě.
Plody goji pochází z Asie a lidé v Asii používají toto pestrobarevné ovoce již více než 2000 let jako léčivou bylinu a doplněk stravy.
Kustovnice je zdrojem antioxidantů, které mají přínos pro naše zdraví.
Například antioxidant zeaxanthin, který pomáhá chránit zrak před stárnutím.
Kromě toho Kustovnice pomáhá:
- posilovat imunitu
- působí jako prevence proti zánětům
- v boji s rakovinovými buňkami
- obsahuje betakaroten, takže působí blahodárně i na pleť
Acai
Skvělým zdrojem antioxidantů, které se čím dál častěji dostává na náš stůl je Acai.
Acai je někdy také nazýváno jako ovoce bohů.
Jde o tmavě fialové bobule, které jsou podobné červenému rybízu. Její plody jsou ale větší.
Acai obsahují anthokyanin, což je antioxidant, který pomáhá v boji s volnými radikály, záněty a zdravou činností mozku.
Mají také vysoký obsah vlákniny a tuků prospěšných pro srdce.
Ořechy a semínka
Pekanové ořechy, vlašské ořechy, pistácie, kaštany, sezamová semínka.
Opět by neměly chybět v našem jídelníčku.
Jsou totiž bohaté na minerální látky, zdravé tuky a antioxidanty.
Pomáhají také snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Červené zelí
Červené zelí obsahuje mnoho živin, včetně vitamínů A, C a K. A samozřejmě také antioxidanty.
Červené zelí, stejně jako jahody a borůvky obsahuje antokyany.
Ty, jak už jsem uvedla, pomáhají podporovat zdravé srdce, jsou prevencí rakoviny a jsou protizánětlivé.
Luštěniny
I luštěniny jsou skvělým pokrmem, který bychom si měli pravidelně dopřávat.
Kromě toho, že obsahují vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerální látky, jsou to také skvělé antioxidanty.
Obsahují polyfenoly, které mají příznivé účinky na naše zdraví.
Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, chrání cévy, jsou protizánětlivé.
Působí jako prevence proti rakovině, osteoporóze ad.
Sojové boby například obsahují fytoestrogeny, které jsou podobné svým složením hormonu estrogen, a proto jsou vyhledávané ženami po menopauze, protože pomáhají vyrovnat hormonální nerovnováhu.
Koření
Není to jen o ovoci nebo zelenině. I koření může být nositelem velkého množství antioxidantů.
Patří sem například kurkuma, která má mimo jiné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Není ale jediná. Velké množství antioxidantů najdeme i v hřebíčku, skořici, oreganu, rozmarýnu, šalvěji, tymiánu. Nebo třeba ve vanilkovém lusku.
Pestrá strava je základ
Chcete se ve zdraví dožít vysokého věku?
Zamyslete se nad tím, jestli máte ve svém jídelníčku dostatek potravin, které obsahují antioxidanty.
Existují samozřejmě i antioxidanty ve formě doplňků stravy. Nikdy ale plně nenahradí pestrý jídelníček a přirozeně se vyskytující antioxidanty.
Jezte duhu.
Možná tento termín znáte. Zjednodušeně jde o to, konzumovat co nejširší pole barev v podobě ovoce a zeleniny.
Každý barva totiž má své specifické účinky, obsahuje jiné typy antioxidantů a prospěšných látek. A díky tomu blahodárně působí na jinou část našeho organismu.
Ale o tom zase někdy příště.
Napsat komentář