Vysoký cholesterol, hodný cholesterol, zlý cholesterol.
To jsou hodně známé pojmy, se kterými se můžete setkat nejen u lékaře, ale i v běžném životě při setkání s přáteli.
Co to vlastně znamená mít vysoký cholesterol. Opravdu může být i dobrý cholesterol?
A jak moc je to nebezpečné pro naše zdraví.
Na to bych se ráda zaměřila v tomto článku.
A protože věřím, že kurkuma je skvělé koření se spoustou benefitů pro zdraví, podívám se i na to, jestli je možné na ní vsadit i v tomto případě.
Cholesterol a trigliceridy
Občas ve svém okolí slyším, že mu na preventivní prohlídce lékař odebral krev a zjistil, že má vysoký cholesterol. A že teď musí omezit tuky a držet dietu, přestat kouřit, zhubnout, aby se mu hladina dostala do normálních hodnot.
To nechce slyšet nikdo.
Co to vlastně znamená „mít vysoký cholesterol“ a jak moc je to nebezpečné pro naše zdraví?
Co je cholesterol a proč je vysoká hladina nebezpečná
Cholesterol je nerozpustný tuk, který proudí naší krví a tělo ho potřebuje pro tvorbu buněk a hormonů, pomáhá vytvářet v těle vitamín D ze slunečních paprsků. A potřebujeme ho pro zpracování tuků.
Část cholesterolu se do našeho těla dostává s jídlem, ale většinu ho tvoří játra.
Je pro naše zdraví nenahraditelný.
Pokud ale máte vysokou hladinu cholesterolu, tak riskujete to, že Vaše tepny se budou ucpávat, zanášet a díky tomu se zmenší prostor, kudy v nich protéká krev.
A to ve výsledku vede k tomu, že tepny se stanou neprůchodné a dostanete mrtvici, infarkt, nebo jinou srdeční příhodu.
Co jsou triglyceridy a proč je důležité udržovat jejich optimální hladinu
Kromě cholesterolu se sleduje i hodnota tzv. triglyceridů, což jsou tuky, které ukládají energii v tzv. tukových buňkách, aby je tělo mohlo v budoucnu přeměnit na energii.
Vysoká hladina triglyceridů, zase vede k tomu, že dochází ke kornatění tepen (arterioskleróze).
To je vlastně zánětlivé onemocnění tepen a cév, které jsou za normálních okolností pružné a mají hladký povrh.
Pokud máte ale zvýšenou hladinu tuků v krvi, tak ty se ukládají na stěnách cév a tím se stávají křehčí.
A zároveň se zase snižuje jejich průchodnost. A pokud se krev nedostane tam kam má, přichází mozková mrtvice, infarkt nebo další závažná onemocnění.
Třeba ischemické choroby, například dolních končetin. Díky ucpaným tepnám se krev nedostává do konečků prstů u nohou a v konečném stádiu k jejich odumření. Pacienti pak musí podstoupit amputaci, jinak riskují otravu krve a smrt.
Hodný a zlý cholesterol
Cholesterol neprochází naším tělem sám, ale naváže se na tuk a bílkoviny.
Vznikají tzv. lipoproteiny, což jsou balíčky tuku a proteinu, které přenáší cholesterol po celém těle.
A podle hustoty toho lipoproteinu dělíme cholesterol na dva typy.
LDL a HDL cholesterol.
Asi je budete spíš znát pod lidovým označením „hodný“ a „zlý“ cholesterol.
LDL, zlý cholesterol, lipoprotein s nízkou hustotou. Tento typ rozvádí do celého těla a pokud je ho nadbytek, ukládá se na stěnách tepen a cév a zužuje je. To je právě jeho nebezpečí. Hladinu tohoto cholesterolu chcete mít co nejnižší.
HDL, hodný cholesterol, lipoprotein s vysokou hustotou. Tento typ vyhledává zlý cholesterol, zachycuje ho a přenáší do jater, která ho likvidují a odvádí z těla pryč. Takže naopak tohoto cholesterolu chcete mít co nejvíce.
Jaké jsou rizikové faktory
To, kolik máte hodného a zlého cholesterolu vychází jednak z genů, ale také z Vašeho životního stylu.
Genetiku můžete jen těžko ovlivnit.
Co si ale můžete ohlídat je:
- udržovat si optimální váhu, obezita je rizikový faktor
- dostatek pohybu
- zdravá strava bez nadměrného množství cukru
- vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám
- to, že nebudete kouřit
- a budete se vyhýbat nadměrnému pití alkoholu
Rovnováha je základ
Vaším cílem je mít nízkou hladinu triglyceridů a více hodného (HDL) cholesterolu, který si dokáže poradit se špatným (LDL) cholesterolem.
Cholesterol je takový tichý zabiják, protože nebolí a dozvíte se o něm až tehdy, když Vás postihne mozková mrtvice nebo infarkt.
Pokud teda nechodíte pravidelně každé dva roky na preventivní prohlídku k praktickému doktorovi. Součástí prohlídky je totiž odběr krve a hladinu cholesterolu a dalších látek Vám preventivně zkontrolují.
Léky nebo něco přírodního?
Z toho všeho mi vyplývá, že vysoký cholesterol je něco, co nechcete.
Nejlepší je samozřejmě jako u všeho prevence. Předejít tomu, že budete muset brát léky nebo dodržovat striktní dietu, abyste hladinu svého cholesterolu snížili.
Pokud už ale vysokou hladinu cholesterolu máte, je potřeba to řešit. Samozřejmě po dohodě s lékařem.
Ten Vám předepíše nějaké léky a doporučí jak změnit životní styl. Jak upravit stravu, pokud se pravidelně nehýbete tak nejspíš nějaký pohyb, atd.
Ne každý chce ale pravidelně a dlouhodobě užívat léky a proto pokud to jen trošku jde, volí raději něco přírodního.
V žádném případě nepovažuji tradiční léky za něco špatného, naopak. Pokud to dává smysl, tak je to něco, čemu věřím.
Posledních 8 měsíců jsem musela po plicní embolii brát léky na ředění krve. Jsou to dva týdny, co jsem je mohla konečně vysadit a vrátit se do „normálu“.
A normál v mém případě mimo jiné znamená, že se vracím ke Zlatému kurkuminu.
Věřím, že kurkuma je skvělá prevence proti řadě zdravotních neduhů a nejednou mě i lidem v mém okolí pomohla vyřešit nějaký zdravotní problém.
Hladinu cholesterolu mám zatím v pořádku, a rozhodně si ji chci udržet.
A kurkuma mi v tom může kromě jiného pomoci, protože to je další oblast, kde má svůj přínos.
Kurkuma a cholesterol
Kurkuma, žlutý prášek z kořene curcuma longa, je nejen chutné koření.
Vědci u ní prokázali už více než 600 zdravotních benefitů.
Můžete ji vyzkoušet, pokud:
- trpíte dnou
- trápí vás záněty a bolesti kloubů
- chcete do svého jídelníčku zařadit protizánětlivé potraviny
- chcete posílit svojí imunitu
- potřebujete pomoci svým játrům
- hledáte přírodní antioxidant
- trpíte na záněty močových cest
- nebo chcete pomoci svému trávení
Proběhla už řada slibných studií na téma kurkuma a jak dokáže ovlivnit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Nejen na zvířatech, ale už i na lidech vědci testovali přínos kurkumy na cholesterol a tuky v krvi.
Jak působí kurkuma na hladinu cholesterolu
Kurkuma, respektive kurkumin jako jeho hlavní účinná, je schopen regulovat hladinu cholesterolu pomocí několika mechanismů.
- snižuje hladinu (LDL) zlého cholesterolu
- zvyšuje množství toho dobrého (HDL) cholesterolu
- snižuje hladinu triglyceridů v krvi
- kurkumin snižuje zánět a oxidační poškození,díky tomu zabraňuje hromadění plaku v tepnách
- pomáhá vytvářek lepší lipidový profil, to znamená poměr hodného a zlého cholesterolu
Pojďme se podívat na výsledky některých studií.
Přesná čísla z lékařských studií
Při studii na 10 zdravých lidech po týdenním podávání 500 mg kurkuminu došlo ke zvýšení „dobrého“ cholesterolu o 29 %, snížení celkového cholesterolu o 63 %, a krevní tuky poklesly o 33%. (Zdroj:Vliv perorálního podávání kurkuminu na sérové peroxidy a hladiny cholesterolu u lidských dobrovolníků – Indian J Physiol Pharmacol, 1992).
V jiné studii, která zahrnovala pacienty s akutním koronárním syndromem, byly těmto lidem podávány nižší dávky kurkuminu třikrát denně. Výsledkem bylo, že nižší dávka kurkuminu přinesla větší snížení celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu. Podobně nízká dávka kurkuminu vykazovala nejvyšší zvýšení HDL (hodného cholesterolu). (Zdroj:Acta Med Indones, 2008)
Další studie se zaměřila na pacienty s nealkoholickým ztučněním jater. A cílem bylo změřit účinky kurkuminu (70 mg) na hladinu cholesterolu a triglyceridů. Výsledky ukázaly 78,9% zlepšení obsahu tuku v játrech oproti 27,5% v kontrolní skupině pacientů, kteří dostávali placebo. Kromě toho zaznamenali významné snížení hladiny LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů. (Zdroj: Phythotherapy Research, 2016)
Konečně studie ukázala, že suplementace kurkuminoidů (1 g/den po dobu 30 dnů) vede k významnému snížení koncentrací triglyceridů v séru, ale nemá významný vliv na další parametry lipidového profilu, ani na index tělesné hmotnosti a tělesný tuk. (Zdroj: Účinky suplementace kurkuminoidy na dyslipidémii u obézních pacientů – Phythotherapy Research, 2013)
Lékaři vidí v kurkumě přínos
Obecně ze studií tedy vyplývá, že kurkuma, respektive její hlavní účinná látka kurkumin, ovlivňuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a také vytvářet lepší lipidový profil. To znamená poměr hodného a zlého cholesterolu.
A to jak u zdravých lidí, tak i takových, kteří trpí nějakou nemocí.
Navíc pokud si koupíte kvalitní doplněk s kurkumou, tak bude obsahovat i černý pepř. Respektive piperin. Ten nejen že zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu, ale sám piperin má prokázaný vliv na snížení tuků v krvi.
Takže kurkumin v kombinaci s piperinem tvoří pro vysoký cholesterol vražednou kombinaci.
Kdo by si na kurkumu měl dát pozor?
Na kurkumu by si ale měli dát pozor lidi, kteří berou léky na snížení srážlivosti krve, léky snižující hladinu cukru v krvi.
Kurkuma může totiž účinek těchto léků zvyšovat. Stejně tak by měli zařazení doplňků stravy s kurkumou konzultovat s lékařem lidé, kteří trpí nějakou závažnější nemocí a dlouhodobě užívají nějaké léky.
Nikdy není na škodu zkonzultovat, jestli jim kurkuma pomůže, případně pro ně není vhodná.
Za jak dlouho můžete očekávat první výsledky?
Nečekejte zázraky ze dne na den.
V případě cholesterolu dejte kurkumě čas zhruba 4- 8 týdnů, kdy by se měly projevit první příznaky zlepšení.
Pokud to podpoříte pohybem, který Vás bude bavit a zařadíte lehčí stravu bez zbytečných zpracovaných tuků, jenom dobře.
Vsadit v boji s cholesterolem na kurkumu?
Jaká je tedy odpověď na otázku, jestli může kurkuma pomoci s vysokou hladinou cholesterolu a triglyceridů v krvi?
Vypadá to, že za určitých okolností ano.
Z výsledků studií vyplývá, že i když má přínos i pro zdravé jedince, lepších výsledků dosáhli lidé, kteří trpí nějakým onemocněním, které je vystavuje zvýšenému riziku vyšší hladiny cholesterolu.
Například lidé trpící nadváhou, diabetici, kardiovaskulární problémy, ale i nealkoholické ztučnění jater.
Určitě ale není kurkuma samospásná a vždycky je to o nějakém komplexu věcí, které je potřeba změnit a upravit.
A nezapomeňte. A až si budete vybírat doplněk s kurkumou, nezapomeňte se podívat, jestli kromě kurkumy obsahuje i černý pepř.
Případně jinou látku, která zvyšuje její vstřebatelnost. Třeba zázvor.
Jiřina Šeneklová says
Mám zájem o tyto informace